Konut Kredisi Yerine Devlet Destekli BES Geliyor!

Bireysel Emeklilik Sistemi BES için yasal düzenlemeler devam ediyor. Şimdi de Avustralya'da uygulanan BES sistemi üzerinde çalışmalar başladı.
Konut Kredisi Yerine Devlet Destekli BES Geliyor!

Bireysel Emeklilik Sistemi BES için yasal düzenlemeler devam ediyor. Şimdi de Avustralya'da uygulanan BES sistemi üzerinde çalışmalar başladı.

Bu modelin hayata geçirilmesi durumunda ölüm ve ciddi hastalıkların dışında zorunlu BES sisteminden çıkışa kesinlikle izin verilmiyor.



Ancak ilk kez ev sahibi olacak kişilere konut peşinatı yapmaları şartı ile BES'ten çıkış izni veriliyor. Yani aslında sistem ev satın almak isteyen kişilerin en çok zorlandıkları konuların başında yer alan konut peşinatı konusunda birikim yapmalarını sağlayacak.



Türkiye Sigorta Birliği ile Danışman Ekibi Ortak Çalışıyor



Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan Yeni Ekonomi Programı içerisinde yer alan Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) için çalışmalar tüm hızı ile devam ediyor.



Bireysel Emeklilik Sitemi üzerinde danışmanların yanı sıra Türkiye Sigortalar Birliği ekibi de destek sağlayacak. Kurulan heyet Avustralya BES sistemi üzerinde incelemelerde bulunuyor. Bu sistemin Türkiye uyarlaması yapılırsa BES zorunlu hale gelecek ve sistemden isteğe bağlı çıkış belirli kriterlere bağlı olacak.



Sistem emekli olana kadar çıkışı yasaklıyor. Ancak ölüm, ciddi hastalık ya da BES yaptıran kişinin ilk kez ev sahibi olması gibi durumlarda sistemden çıkış yapılmasına izin veriliyor. Yani BES'ten toplu para almak isteyen kişilerin bu parayı konut peşinatı olarak kullanmalarına izin veriliyor.



TOKİ Özel Konut Projeleri Üretecek



Vatandaşın konut kredisi kullanımına olan talebini azaltmak isteyen hükümet bu konuda alternatif bir çözüm üretme arayışında. Hükümetin üzerinde çalıştığı yeni sistemde TOKİ 'de kademeye girecek.



TOKİ tarafından üretilen konut projelerinde BES'ten toplu para alan kişilere devlette yüzde 25 katkı sağlayacak ve bu şekilde konut kredisi kullanılmadan ev sahibi olunmasının önü açılacak. Geriye kalan tutarda TOKİ tarafından düşük taksitlere bölünerek ödeme kolaylığı sağlayacak. Bu şekilde uzun vadede aranılan yeni konut finansmanı sistemi oluşturulmuş olacak.



Haber Kaynağı: emlak365.com



NOT: BU HABERİN İZİNSİZ, AKTİF LİNK VERİLMEDEN, BİR BÖLÜMÜNÜN ALINMASI VEYA TAMAMININ KOPYANIP KULLANILMASI DURUMUNDA HUKUKİ SÜREÇ BAŞLATILACAKTIR…"