Mücavir Alan Nedir?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mücavir Alan ile ilgili merak edilen bilgileri paylaştı. Peki, mücavir alan nedir, mücavir alan dışı ne demek,
Mücavir Alan Nedir?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mücavir Alan ile ilgili merak edilen bilgileri paylaştı. Peki, mücavir alan nedir, mücavir alan dışı ne demek,

Mücavir Alan Ne Demek?



İlgili belediye sınırları dışında kalan ancak imar mevzuatı gereğince belediyenin sorumluluğu altında olan olan alanlara mücavir alan denilmektedir.



"Mücavir Alan Sınırı" ile "Belediye Sınırı" arasındaki fark nedir?



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu iki alan arasındaki farkı şu şekilde açıklamaktadır;



"Belediye", Belde halkının ortak yerel gereksinmelerini karşılayan ve belde hizmetlerini gören kamu tüzel kişiliğine sahip yerel yönetim kuruluşudur. “Belediye Sınırı”, bir belediyenin Yasa kurallarına göre belirlenen sınırlarıdır. İl ve ilçe merkezlerinde zorunlu olmak üzere, nüfusu 5000 ve üzerinde olan yerleşim birimlerinde belediye kurulmaktadır.



Belediye, mahalli yöneticisi olan idari birimlerdir. Belediyeler, o çevre halkı tarafından seçilen bir belediye Meclisi ile bir Belediye başkanı tarafından yönetilir. Gerek idari, gerekse mali bakımdan bağımsız olan bir teşekküldür. Köy, mahalli idare teşkilatının en küçük yerleşim yeri, muhtar ile tüzel kişiliğe sahiptir.



Mücavir alan sınırı ise belediye sınırlarının dışında, imar mevzuatı bakımından belediyelerin kontrol ve mesuliyeti adına verilmiş olan sınırdır. Belediye ya da il, ilçe ve köy sınırları birer idari sınırdırlar. Mücavir alan idari sınır değildir.



Örneğin, bir alanda belediye kurulup, belediyenin seçilmiş organlarının iş başına gelmesi bu alan içindeki köylerin idari varlığı ve tüzel kişiliğinin sona ermesine yol açar. Oysa bir köyün mücavir alan sınırlarına alınması, köyün idari ve tüzel kişiliğinin sona ermesi anlamına gelmez.



Haber Kaynağı: emlak365.com



NOT: BU HABERİN İZİNSİZ, AKTİF LİNK VERİLMEDEN, BİR BÖLÜMÜNÜN ALINMASI VEYA TAMAMININ KOPYANIP KULLANILMASI DURUMUNDA HUKUKİ SÜREÇ BAŞLATILACAKTIR…"