Risk çok büyük Kuzey Anadolu Fay hattı o köyden karaya çıkıyor!

Türkiye Kahramanmaraş depremi ile büyük bir yıkım yaşarken gözler Marmara ve beklenen büyük İstanbul depremine çevrilmişti. Kuzey Anadolu fay hattının denizden karaya çıktığı Gaziköy büyük korku yaşıyor.
Risk çok büyük Kuzey Anadolu Fay hattı o köyden karaya çıkıyor!

Risk çok büyük Kuzey Anadolu Fay hattı o köyden karaya çıkıyor! Asrın felaketi olarak en çok ölüme neden olan deprem olarak kayıtlara geçen Kahramanmaraş depremi sonrasında gözler İstanbul'a çevrilmişti. İstanbul'da deprem riski her geçen gün yükselirken gözler Kuzey Anadolu Fay Hattı'na yönelmişti. 

Kuzey Anadolu Fay Hattının Marmara Denizinden geçerek Tekirdağ'da karaya geçtiği yer olarak kayıtlar altına geçtiği Gaziköy deprem korkusunun en fazla yaşandığı yerleşim birimi olarak öne çıkıyor. Dünyada kayıtlara geçen en aktif fay hatlarından biri olan Kuzey Anadolu Fay Hattı 1.100 kilometre uzunluğunda sağ yönlü ve doğrultu atımlı aktif fay hattı olarak biliniyor. 

EN SON BÜYÜK DEPREM 1912 YILINDA 7.3 ŞİDDETİNDE OLDU! 

Kuzey Anadolu Fay Hattı'na ait olan Ganos Segmentinde son büyük deprem 1912 senesinde yaşanmış, 7.3 şiddetindeki deprem büyük bir yıkıma neden olmuştu. Söz konusu fay hattı Gaziköy'de denizden karaya bağlanıyor. Bölgenin SİT alanı olması nedeni ile yeni yapılara izin verilmezken eski yapılarda da güçlendirme yapılamaması köyde yaşayan kişilerin büyük korku yaşamasına neden oluyor. 

Denize sıfır olan denizde olası bir büyük depremde tsunami riski de son derece ağır yıkımlara neden olabilecek bir risk olarak öne çıkıyor. Gaziköy Mahalle Muhtarı Ali Altıntaş Kahramanmaraş depremi sonrası korkularının arttığını belirterek "Mahalle sakinleri olarak tedirgin yaşıyoruz. Zaten arkamızda gördüğünüz Marmara Denizi. Mahallemiz, fayın denizden karaya çıktığı yerde bulunuyor. Çok tedirginiz. Bulunduğumuz tepe Cumhuriyet tepesi. Arkeolojik sit alanının üzerindeyiz şu an. Aldığımız bilgilere göre bu tepe zaten binlerce yıl önce deprem sonrası oluşmuş bir alan" dedi. 1994 ve öncesi yapılan çok sayıda bina bulunan bölgede devletin konut projesi yapması talep edildi.