Seçim sonrası konut fiyatları ne olur? Ünlü ekonomistten iktidar ve muhalefet senaryoları!

Konut fiyatlarının ne olacağı konusunda yaşanan merak ile alakalı olarak ünlü ekonomist Evren Devrim Zelyut önemli değerlendirmelerde bulundu. Seçimi kim kazanırsa konut fiyatları ne olacak? Konut fiyatları artacak mı yoksa düşecek mi?
Seçim sonrası konut fiyatları ne olur? Ünlü ekonomistten iktidar ve muhalefet senaryoları!

Konut fiyatlarında son yıllarda yaşanan yükselişler bir konut krizine dönüştü. Fiyatlardaki aşırı şişme konut ihtiyacı olanların konut satın almalarını engelliyor. Konut satın alanlar ise emlak balonu sönerse zarar etme endişesi yaşıyorlar. Türkiye’de 14 Mayıs’ta bir seçim yapılacak ve seçim sonucuna göre ülke ekonomisini kimin yöneteceği belirlenecek. Konut fiyatları hakkında bir değerlendirme yapan ünlü ekonomist Evren Devrim Zelyut iktidarın veya muhalefetim seçimi kazanması durumunda konut fiyatlarında neler olabileceğine dair analizini paylaştı.

İKTİDAR SEÇİMİ KAZANIRSA KONUT FİYATLARI NE OLUR?

İktidarın seçimi kazanması durumunda konut fiyatlarının ne yöne hareket edebileceğini yorumlayan Evren Devrim Zelyut, “Cumhur İttifakı’nın kazanması durumunda maliyetler yukarıya doğru gitmeye devam edecek. Girdi fiyatlarını düşürecek yapısal reformlar yapılmıyor. Dolar kuru da artacağı için maliyetler yüksek fiyatlara ulaşmaya devam edecek. Bunun yanında göçmen politikası da etkili olacak. Cumhur İttifakı göçmenleri kesinlikle göndermeyecek. Bu etkiler konut fiyatlarını yukarıya çıkarmaya devam edecek. Maliyetler yükselecek ve konut arzı talebe yetmeyecek. Dolayısıyla konut fiyat artışları sürecek.” dedi.

MUHALEFETİN KAZANDIĞI SENARYODA KONUT FİYATLARI ARTAR MI?

Muhalefetin seçimi kazandığı senaryoda konut fiyatlarını değerlendiren Evren Devrim Zelyut, “Millet İttifakı seçimleri kazanırsa konutta ezberler bozulacak. Sermaye girişlerinin artması ile dolar kuru önce 24 TL’ye yükselir ve ardından 18 TL – 19 TL bandına geri çekilecek. Burada maliyetler düşecek ve konut fiyatları da aşağıya çekilecek. Bu senaryoda faizler artacak ama arz artışı olacağı için dengeleme sağlanacaktır. Ayrıca muhalefet göçmen politikasında göçmenleri 2 yılda ülkelerine geri göndermeyi planlıyor. Göçmenler ülkelerine gidinde konutta talep sert bir şekilde kesilecek ve fiyatlar gerileyecek.” ifadelerini kullandı.

Konut fiyatları ile alakalı olarak şu anda bir yükseliş ivmesi devam ediyor. Bu yükseliş ivmesi özellikle deprem felaketinden sonra biraz daha hızlandı. Depremzedelerin konut talepleri konut fiyatlarını bir miktar daha yukarıya çekti. Konut arzının talebi karşılamama sorunu devam ederken depremzedeler için deprem kentlerinde inşa edilmeye başlayan konutlar devreye girince fiyatlar bundan da etkilenecektir.

Not: Burada yapılan değerlendirmeler yatırım kapsamında değildir. Haberimizde kesinlikle yatırım tavsiyesi verilmemiştir.