Sıfır Ev Alanlar Dikkat! Fazla Ödeme Yapmış Olabilirsiniz Paranızı Geri Alma Fırsatını Kaçırmayın

Hatırlanacağı üzere konut satışlarını arttırmak amacı ile Bakanlar Kurulu kararı ile konut KDV oranlarında indirime gidilmişti.
Sıfır Ev Alanlar Dikkat! Fazla Ödeme Yapmış Olabilirsiniz Paranızı Geri Alma Fırsatını Kaçırmayın

Hatırlanacağı üzere konut satışlarını arttırmak amacı ile Bakanlar Kurulu kararı ile konut KDV oranlarında indirime gidilmişti. İstanbul Ticaret Mahkemesi konu hakkında ev alanları sevindirecek emsal bir karara imza attı.

Konutta KDV indirimi dönemlerinde sıfır ev satın alan kişileri sevindirecek bir gelişme yaşandı.



Konut satışlarını arttırmak için hükümet dönem dönem KDV indirimi uyguluyor. Sıfır konut satışı ve sıfır işyeri satışı için yapılan indirimlerde belirli kriterleri taşıyan taşınmazlar için KDV indirimi uygulanıyor.



Müeahhit KDV İndirimini Konut Fiyatlarına Yansıtmak Zorunda



Konutta KDV indirimi uygulanan dönemlerde yapılan indirimin konut fiyatlarına yansıtılması gerekiyor.



Konu hakkında emsal bir dava tüketici lehine sonuçlandı. Söz konusu olay İstanbul'da yaşandı. İstanbul'da 1+1 konut satın alan vatandaş 2 Ağustos 2013 tarihinde konut satış sözleşmesi imzaladı ve 1 Şubat 2016 tarihinde daireyi teslim alacakları şekilde anlaşmaya vardı.



İmzalanan sözleşmede KDV hariç bedeli 215.918 TL; KDV dahil bedel ise 254.783 lira olmak üzere KDV % 18 olacak şekilde hesaplama yapıldı. Daireyi satın alan kişi ödemeyi 254 bin 783 lira üzerinden yaptı ve daireyi 10 aylık bir gecikme ile teslim aldı. 8 Eylül 2016 tarihinde Bakanlar Kurulu tarafından Resmi Gazete'de 150 metrekare ve üstü daireler için KDV indirimi kararı alındığı açıklandı.



Yüzde 10 KDV indirimi 31 Mart 2017 tarihine kadar geçerli kabul edildi. Konutunu 31 Aralık 2016 tarihinde teslim alan vatandaş ise faturada satış bedeli rakamının değiştirildiğini gördü. Faturada satış tutarı rakamı değiştirilerek 234.244 lira olarak revize edilmiş ve yüzde 8 KDV hesaplanarak satış tutarı yine 252 bin 984 lira olarak hesaplanmıştı.



Arada kalan tutar için ise ankastre fırın eşyası adı altında ikinci bir fatura kesilmişti. Durumu fark eden vatandaş şirketin yüzde 10 KDV indirimini bu şekilde fatura ederek haksız kazanç sağladıklarını anladı ve 21 bin 590 liralık fazla ödediği tutarın kendisine iade edilmesini istedi. Ancak şirket durumu kabul etmedi ve dava süreci başladı.



Uzun süren dava aşamaları sonucunda mahkeme bilirkişi raporuna dayanarak tüketiciyi haklı buldu ve 21 bin 590 liralık farkın yanı sıra yüzde 20 icra inkar tazminatı ödenmesine hükmetti. 5 Mayıs 31 Ekim tarihleri arasında satın alınan konutlar için yüzde 10 KDV indirimi uygulanması zorunluluğu bulunurken konut faturalarının incelenerek KDV indiriminin tüketiciye yansıtılıp yansıtılmadığının kontrol edilmesi gerekiyor.



Haber Kaynağı: emlak365.com



NOT: BU HABERİN İZİNSİZ, AKTİF LİNK VERİLMEDEN, BİR BÖLÜMÜNÜN ALINMASI VEYA TAMAMININ KOPYANIP KULLANILMASI DURUMUNDA HUKUKİ SÜREÇ BAŞLATILACAKTIR…"