Yabancıya Konut Satışında Tapu Sorunu Çözülürse Satışlar Patlama Yapabilir

İnşaat sektöründe satışlar yavaşlarken müteahhitler bu zorlu dönemden yabancılara konut satışı ile çıkmak istiyor.
Yabancıya Konut Satışında Tapu Sorunu Çözülürse Satışlar Patlama Yapabilir

İnşaat sektöründe satışlar yavaşlarken müteahhitler bu zorlu dönemden yabancılara konut satışı ile çıkmak istiyor. Müteahhitler yabancılara konut satışı için yeni teşvikler istedi. Detaylar haberimizde...

Yükselen konut kredisi faiz oranları ile vatandaşın konut alım talepleri dibi görürken inşaat sektörü ise bu zorlu dönemi yabancılara konut satışı ile aşmak istiyor.



Konu hakkında açıklamada bulunan Fuzul Grup YKB Mahmut Akbal hükümetten kendilerini bu alanda desteklemelerini isteyerek bir dizi değişiklik için talepte bulundu.



Yabancıya Konut Satışı İhracat Kapsamına Alınmalı



İnşaat sektörünün uzun süredir dillendirdiği yabancıya konut satışının ihracat kapsamına alınmasını bir kere daha dillendiren Akbal "Firma yetkililerine yeşil pasaport verilmeli, kendimizi yurt dışında daha iyi ifade edebilmek için fuarlarda tanıtımlar, televizyonlarda reklamlar, verilmesi lazım.



Çünkü yabancı yatırımcı demek daimi turist demek, daimi kazanç demektir. Şöyle aktarayım. Yabancı turist ülkemizi ziyaret ettiğinde kısa bir dönem için harcama yapıyor ve gidiyor. Fakat yatırımcı yaptığı yatırıma yerleşmek için harcama yaptığı gibi burada yaşamak için de bir bütçe harcıyor ve sürekliliği olan bir kazanca dönüyor” diyerek konuya dikkat çekti.



Yabancıya Konut Satışında Tapunun Verilmesi Kolaylaştırılmalı



Akbal açıklamasında İspanya'da yabancılara konut satışının 1 milyon Türkiye'de ise Cumhuriyet dönemi boyunca 100 bin olduğuna dikkat çekerek bu sayının arttırılması gerektiğini söyledi. Akbal “İspanya 1 milyon yabancıya satış yapmış, 187 milyar dolar hasılat elde etmiş.



Türkiye Cumhuriyet tarihi boyunca yabancıya sattığımız konut sayısı ise 100 bin. Arada dağlar varken Türkiye'deki 5 yıldızlı otellerin sayısı İspanya'dakinden 5 kat daha fazla. Dolayısıyla bizim yabancıya satışın önünü açmamız lazım. Bu da nasıl gerçekleşebilir.



Şimdi bizim burada bir talebimiz var. Yabancıya mülk satışında vatandaşlık verilmesini tapuya bağladılar. Kaldı ki Türkiye'de inşaat sektörünün lokomotifi kamuya bağlı markalı projeler. Ya Emlak Konut ya belediye arazileri veya TOKİ gibi arkasında devlet güvencesi olan projeler.



Ama maalesef bunlarda proje aşamasında tapu verilmiyor ve yabancı yatırımcı bu sebepten dolayı tapulu projelere yöneliyor. Demek istediğim noter veya banka aracılığıyla yapılan sözleşmelere de vatandaşlık verilmesi durumunda, Türkiye'de konut satışları patlama yapar. Bu da cari açığa büyük bir katkı sağlar" dedi.



Haber Kaynağı: emlak365.com



NOT: BU HABERİN İZİNSİZ, AKTİF LİNK VERİLMEDEN, BİR BÖLÜMÜNÜN ALINMASI VEYA TAMAMININ KOPYANIP KULLANILMASI DURUMUNDA HUKUKİ SÜREÇ BAŞLATILACAKTIR…"