Yargıtay'dan deprem için emsal karar! Müteahhitlerden sonra sıra onlara gelecek!

Deprem felaketi ile beraber yerle bir olan binalar binlerce vatandaşa tabut oldu. Bu binaların müteahhitleri ile alakalı adli süreç devam ederken Yargıtay çok önemli bir emsal karar aldı. Yıkılan binaların yapı ruhsatını onaylayan belediye başkanları da sorumlu olacaklar.
Yargıtay'dan deprem için emsal karar! Müteahhitlerden sonra sıra onlara gelecek!

Türkiye’de yaşanan deprem felaketi yürekleri dağladı. Son resmi verilere göre 45 bin vatandaşın hayatını kaybettiği bu felaketin boyutunun büyük olmasından müteahhitler sorumlu tutuluyorlar. Adalet Bakanlığı tarafından başlatılan soruşturmalarda yaptıkları binaları yıkılan müteahhitler ile alakalı işlemler sürüyor. Bu işlemler neticesinde 200’e yakın müteahhit tutuklandı ve yargılamalarının yapılması bekleniyor. Ancak bu durum ile alakalı olarak Yargıtay’dan çok önemli bir emsal karar çıktı.

VAN DEPREMİNDE YIKILAN BİNA İÇİN KARAR!

Yargıtay 12. Ceza Dairesi tarafından 2011 yılında Van’da yaşanan deprem felaketi ile alakalı bir davada çok önemli bir emsal karar verildi. Bu kararda yıkılan binadan müteahhit kadar yapı ruhsatını veren belediye başkanı da sorumlu tutuldu. Van’da iki vatandaşın hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan olayın yargılamasında mahkeme bazı sanıkların cezalarının zamanaşımı nedeniyle düşürülmesine hükmetti. Bu sanıklar arasında dönemin ilçe belediye başkanı hakkında görevi kötüye kullanmak suçundan verilen ceza da bulunuyordu. Bu belediye başkanının cezasının düşürülmesine Cumhuriyet savcısı itiraz etti ve dava Yargıtay 12. Ceza Dairesi’nin önüne gitti.

CEZALAR VERİLDİ AMA HÜKMÜN AÇIKLANMASI GERİ BIRAKILDI

Yargıtay 12. Ceza Dairesi ilgili davayı görüşerek karara bağladı. Bu karar içerisinde şu anda yaşanan deprem felaketi ile alakalı çok olabilecek bir emsal bulunuyor. İlgili davada apartmanın yıkılması ile 2 kişi hayatını kaybetmişti. Yapılan incelemede bu kişilerin depreme bağlı olarak öldükleri otopsi işlemleriyle belgelendi. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada bina sahibi ve müteahhidi olan sanık, inşaatın teknik uygulama sorumluluğunu üstlenen inşaat mühendisi ve inşaatın ustası hakkında cezalar verilmiş ama hükmün açıklanması geri bırakılmıştı.

BELEDİYE BAŞKANINA GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMAKTAN CEZA

Dava sürecinde İçişleri Bakanlığı ilgili ilçe belediye başkanı hakkında soruşturma izni vermişti. En son ruhsatı onaylayan ve mühürleyen kişinin de belediye başkanı olduğu tespit edildi. Bu belediye başkanının yapı ruhsatı ekinde bulunması gereken belgelerin olup olmadığını kontrol etmeden önüne gelen belgeyi onayladığı gerekçesiyle görevi kötüye kullanma suçunun oluştuğu ve anılan suçun da zamanaşımına uğradığı tespiti yapıldı. Yargıtay bu zamanaşımı kararının doğru olduğuna hükmederken belediye başkanının ruhsat onayını vermesinin suç teşkil ettiğine hükmetti. Bu karar ile beraber son depremde yıkılan binalardaki yapı ruhsatlarını onaylayan belediye başkanları da sorumlu tutulabilecekler. Üstelik onlar için zamanaşımı gibi bir imkan da olmayacağı için cezalandırılabilecekler.