Yıkılan evlerin mülkiyet hakkını depremzedelerden düşük fiyatlarla satın alıyorlar!

Deprem bölgesinde enkaz kaldırma çalışmaları devam ederken bazı fırsatçıların depremzedelerden menfaat elde etme gayreti içerisinde oldukları bildirildi. Yıkılan binaların haklarını çok düşük fiyatlarla satın alan bu kişiler malik haklarından yararlanıyorlar.
Yıkılan evlerin mülkiyet hakkını depremzedelerden düşük fiyatlarla satın alıyorlar!

Deprem bölgesinde taşınmazlar ile alakalı olarak yeni gelişmeler yaşanmaya devam ediliyor. Yıkılan taşınmazlarda mülkiyet sahiplerine bazı haklar tanımlanıyor. Ancak bu hakları kullanarak kişisel çıkar peşinde olanların türedikleri belirtildi. Bu kişiler depremzedelerin haklarını satın alarak elde edilen kazançlardan rant peşine düşüyorlar.

ÇIKAR SAĞLIYORLAR

Bir bağımsız bölümdeki mülkiyet hakkının tüm eşya ve materyalleri de kapsayacak şekilde olacağını belirten TÜRKONFED Bankacılık Komisyonu Başkanı Hüseyin Ölmez, “Ülkemizde her fırsatı haklı/haksız rant kaldıracı olarak gören maalesef ciddi bir gurup bulunuyor. Bunların bir kısmını deprem bölgesinde hırsızlık yaptıklarını gördük, bir kısmının da hukuki hakları kötüye kullanarak çıkar sağlama peşinde olduğunu gördük.

Bölgede, çantacı olarak tabir edilen bazı kişilerin, sigorta işlemlerinde komisyon karşılığında aracılık yaptığı; bazı kişilerin de yıkılan taşınmazlarla ilgili vekalet toplamaya çalıştığı bilgileri geliyor. Bu kişilerin bir kısmının ise çok düşük ücretlerle yıkılan taşınmazları satın alarak, malik haklarından yararlanma peşinde olduğu görülüyor. Bunların arasına, bankaların tahsil edemedikleri alacaklarını sattıkları şirketleri de dahil edebiliriz” dedi.

Deprem bölgesinde şu anda yıkılan ve enkazları taşınan taşınmazların hukuki durumlarına dikkat çeken Hüseyin Ölmez, “Şu anda deprem bölgesinde yıkılan veya enkazı taşınan taşınmazlar görünürde yıkık veya arsa durumundadır ama hukuken bu durum farklıdır. Hukuki açıdan bu taşınmazlar bağımsız bölüm veya binadır. Bundan sonra nasıl kullanılacakları da belli değildir.” ifadelerini kullandı.

DAVA AÇACAKLAR

Depremzedelerin istismar edildiğini belirten Hüseyin Ölmez, “Varlıkları tartışmasız olan bu haksız çıkar sağlayıcılar, belli bir süre sonra; muhatabı hazine olan; yıkılan binalar ve bu binalara ait enkazlardan çıkan yeniden dönüşüm malzemeleri için davalar açacaktır. Bu durum, pek çok sorunun olduğu bölgede; mahkemelerin önünde büyük bir iş yüküne, sonun da hazineden yani bizlerden tahsil edilecek ciddi bir meblağa ulaşacaktır.” şeklinde konuştu.

Depremzedelerin imkansızlıklarını kullanarak rant elde etmek isteyenlere karşı uzmanlar uyarılarda bulunuyorlar. Bu kişilerin devlet tarafından da engellenmesi gerektiğinin altı çizilirken deprem bölgesinde yapılan çalışmaları dava süreçleri ile geciktirmelerinden endişe ediliyor.