Yüzde 25 kira zammı sınırlamasında son 2 ay kaldı!

Ev sahiplerinin kira fiyatlarına yüzde 25 kira zammı sınırlamasının bitimine kısa bir süre kalması üzerine emlak piyasasında hazırlıklar başladı.
Yüzde 25 kira zammı sınırlamasında son 2 ay kaldı!

Türkiye’de konut kiralarında yaklaşık olarak 2 yıldır yüzde 25 kira zammı sınırlaması uygulanıyor. Ev sahipleri kira sözleşmesi devam eden kiracılara en fazla yüzde 25 oranında zam yapabiliyorlar. Bu uygulama yaklaşık 2 yıldır devam ediyor. Ev sahiplerinin oldukça rahatsız olduğu bu durum emlak piyasasını da etkiliyor. Ev satışlarından kiralık evlere kadar emlak sektörü bu zam sınırlamasının olumsuz etkisi altında kalıyor.

EV SAHİPLERİNİN GELİRLERİ AZALDI!

Türkiye’de son iki yıldır yüksek enflasyon olmasına rağmen kira zamları yüzde 25 ile sınırlandırıldı. Bu da ev sahiplerinin gelirlerinin enflasyon karşısında erimesi anlamına geliyor. Bu uygulama neticesinde ev sahipleri kira gelirlerinin reel değerlerinde adeta dibi gördüler. Bunun üzerine de çoğu ev sahibi evlerini kiraya vermeyi tercih etmiyorlar.

SÜRE SONA ERECEK!

Yüzde 25 kira zammı sınırlamasına dair uygulama Temmuz ayında sona erecek. Akılları karıştıran ise bu uygulama hakkında geçtiğimiz yıl 1 yıllık süre uzatılması yönünde karar verilmiş olması oluyor. Ev sahipleri hükümetin yüzde 25 kira zammı sınırlamasında yenide süre uzatımına gitmesinden endişe ediyorlar. Ancak şu ana kadar hükümet kaynaklarından gelen bilgilere göre yüzde 25 kira zammı sınırlamasına bu yıl Temmuz ayında son verilecek.

EV SAHİPLERİ BEKLEMEYE GEÇTİ!

Evleri şu anda boş olan çok sayıda ev sahibi önlerini görmeden evlerini kiraya vermek istemiyorlar. Evlerini boş saklayan ev sahipleri Temmuz ayının gelmesini ve yüzde 25 sınırlama uygulamasının devam edip etmeyeceğini görmek istiyorlar. Yüksek fiyatlarla ev satın alan ev sahipleri düşük bir kira gelirine maruz kalmak istemiyor. Bunun için de kira zammı konusunda yeniden enflasyona göre hesaplama sistemine geçilmesi büyük bir heyecanla bekleniyor.

Ev satışları da kira zammı sınırlamasından etkileniyor. İnsanlar yatırım için konut satın almak istediklerinde düşük kira geliri elde edecekleri endişesini yaşıyorlar. Bunun için de paralarını konutta değil de mevduatta ve borsada değerlendirmek daha cazip geliyor.