1 milyon TL konut kredisinin aylık taksit tutarı 40 bin lirayı aştı

Konut kredisi faiz oranlarında yaşanan yükseliş devam ederken 1 milyon TL'nin aylık konut kredisi taksit tutarı 40 bin lirayı aştı. 120 ay vadeli kredinin toplam geri ödemesi ise 4 milyon liraya dayandı.
1 milyon TL konut kredisinin aylık taksit tutarı 40 bin lirayı aştı

Merkez Bankası peş peşe yapılan faiz artırımları sonrasında konut kredisi faiz oranları da yükselmiş, politika faiz oranında yaşanan yükseliş kredi faizlerine de sirayet etmişti. Yaşanan yükseliş en çok kredi çekerek ev sahibi olmak isteyen kişileri olumsuz etkilerken Mayıs ayının birinci haftası itibari ile konut kredisi faiz oranları yüzde 4 seviyesini test etti.

Ekonomistler kredi çekerek ev sahibi olmak isteyen kişiler için uygun faiz oranını yüzde 0,99 olarak hesaplarken an itibari ile bu oran 4 katına ulaştı. Yükselen kiralar ve konut fiyatları da vatandaşları zor durumda bırakırken ev sahibi olmak dar gelirli vatandaşların ardından orta gelir grubu için de artık imkansız hale geldi.

1 MİLYON TL KONUT KREDİSİ ÇEKEN KİŞİ BANKAYA KAÇ TL FAİZ ÖDEYECEK?

Bankaların konut kredisi faiz oranlarında yaşanan yükseliş ev sahibi olmayı her geçen gün biraz daha zorlaştırırken Mayıs ayının ilk haftası itibari ile en uygun konut kredisi faiz oranı yüzde 2,95 seviyesine ulaşırken en uygun konut kredisi veren banka ise İş Bankası oldu. Kamu bankaları arasında yer alan Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank konut kredisi faiz oranı ise yüzde 3,09 ile yükseliş gösterdi.

HSBC Bank konut kredisi faiz oranı yüzde 4 olarak açıklanırken bu bankadan 120 ay vadeli 1 milyon TL konut kredisi çeken kişilerin aylık taksit tutarı 40 bin 365 TL olarak gerçekleşirken 1 milyon liralık konut kredisi toplam geri ödemesi ise 4 milyon 851 bin TL olarak hesaplandı. Yani ev sahibi olmak için kredi çekmeye karar veren bir kişi belirtilen taksit tutarını ödese dahi bankaya 1 ev almak için nerede ise 4 ev parası yatırmış olacak ve 3 milyon 851 bin liralık faiz ödemesi gerçekleştirecek.

Emlak365.com.tr