10 Bin TL emekli maaşı alacaksınız! Emekli maaşını böyle yükseltebilirsiniz!

Bir gün emekli olma hayali kuran çalışanlar bazı konulara dikkat etmeleri durumunda emekli olduklarında daha yüksek tutarlarda emekli maaşı alabiliyorlar. Emekli maaşı nasıl yükseltilir, hangi işlemler yapılmalıdır?
10 Bin TL emekli maaşı alacaksınız! Emekli maaşını böyle yükseltebilirsiniz!

Emekli olmak hayalini her çalışan kurmaktadır. Çalışanlar emekli olup hayatlarının son dönemlerinde çalışmadan, rahat bir yaşam sürmeyi tasarlamaktadırlar. Ancak Türkiye koşullarında bu durum pek de mümkün olmayabiliyor. Özellikle de düşük emekli maaşı alan vatandaşlar hayatların son döneminde geçim sıkıntısı içerisinde kalabiliyorlar. Şu anda Türkiye’de 14,5 milyon emekli bulunuyor ve bunların 7-8 milyonu 5.500 TL 8.500 TL arasında emekli maaşı alıyorlar. Emekli olunca emekli maaşının yüksekten bağlanmasını çalışanların tamamı araştırıyorlar. Peki emekli maaşı nasıl yükselir?

ÇALIŞIRKEN TEDBİR ALINMALI!

Bir emeklinin maaşını yükseltme gibi bir imkanı Türkiye’de uygulanan emeklilik sisteminde imkanı yok. Emekli maaşları çalışırken ödenen prim, çalışma süresi gibi işlemlerle yükselebiliyor. Emekli olduktan sonra ne yapılırsa yapılsın bu maaş 6 ayda bir yapılan zam haricinde yükselemiyor. Sadece intibak düzenlemesi yapılırsa bir miktar maaş artışı olabiliyor. O da uzun yıllardır beklenen bir düzenleme ama yapılması çok zor olarak görülüyor. Bundan dolayı yüksek emekli maaşı için çalışırken tedbirler alınmalı.

EMEKLİ MAAŞI NASIL YÜKSELİR?

Emekli maaşının yükselmesi için emeklilik planlamasının uzun yıllara yayılması gerekiyor. Bu konuda bir sosyal güvenlik uzmanından profesyonel yardım da alınabilir. Ancak bazı konularda yapılacak işlemlerle emekli maaşı biraz daha yükseltilebilir.

Emekli maaşı hesaplanırken en önemli veri kişinin ödemiş olduğu primlerdir. Düşük seviyeden prim ödemesi yaparak yüksek emekli maaşı beklemenin bir anlamı yok. Asgari ücrtet üzerinden ödenen primlerle emekli olan bir kişi düşük emekli maaşı almaya mahkum olacaktır. Bunun için de asgari ücretten fazla maaşı olan çalışanlar işverenlerinin kendilerinin primlerini asgari ücretten ödemesine razı olmamalıdırlar. Prim ne kadar yüksek ödenirse emekli maaşı da o kadar artacaktır.

Prime esas kazanç bildirimleri yapılırken net maaş üzerinden SGK’ya ödemeler yapılıyor. Çalışanlar bu konuda bazı yan ödemelerinin de SGK’ya bildirilmesini isteyebilirler. Düzenli olarak ödenmesi şartıyla yemek parası, ikramiye gibi ödemeler de brüt maaşa eklenmelidir. Bu da yüksek emekli maaşı için katkı sunacaktır.

Primlerini kendileri ödeyen bazı vatandaşlar olabiliyor. Bunlar kendi iş yerleri olan vatandaşlar veya isteğe bağlı sigorta ödemesi yapan kişiler olabiliyor. Bu primler elden geldikçe yüksek limitten ödenmelidir. Bu şekilde de yüksek emekli maaşı alma ihtimali kuvvetlenecektir.

Düşük bir maaşı olanlar eğer ikinci bir işte çalışma imkanı bulursalar bu da etkili olacaktır. SGK bir çalışanın iki yerden sigortalı olmasına imkan sağlıyor. Sadece prim ödemeleri tavan ücreti geçmemesi gerekiyor. O tavan ücreti de çok yüksek maaşı olan kişileri ilgilendiriyor.

Emeklilik başvuru yapılırken bakmakla yükümlü olunan eş ve çocuk durumları net şekilde bildirilmelidir. Bu da emekli maaşını bir miktar yukarıya çekecektir. Ayrıca emekli olmadan son 3,5 yıl öncesinde yüksek prim bildirimi yapılırsa emekli maaşı net şekilde artacaktır.

Tüm bu sayılan konularda dikkat edilmesi durumunda şu andaki emekli maaşı seviyelerine göre 10 Bin TL’nin üzerinde emekli maaşı alınabilecek. Prim ödemelerine göre bu rakam 15 Bin TL’yi dahi bulabilir.