2.390 TL aylık nakit destek! Aile Bakanlığı parayı direkt hesaba yatırıyor!

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından engelli vatandaşlara ve ailelerine sosyal yardımlar yapılmaya devam ediliyor. Aile Bakanlığı'nın engelliler için verdiği sosyal yardımlar nelerdir?
2.390 TL aylık nakit destek! Aile Bakanlığı parayı direkt hesaba yatırıyor!

Türkiye'de engelli vatandaşlar için pozitif ayrımcılık uygulanan bir sosyal politika uygulanıyor. Bu sosyal politika kapsamında bu vatandaşların bazı imkansızlıklarına devlet direkt olarak nakit desteği sağlıyor. Engellilerin yaşamlarını biraz daha kolaylaştırmak için devreye sokulan sosyal yardım programları hem bu vatandaşların kendilerine hem de onların bakımlarını üstlenen ailelerine destek oluyor. Aile Bakanlığı'nın yönetiminde gerçekleşen bu destekler ile vatandaşlar biraz daha iyi bir imkana kavuşabiliyorlar. 

ENGELLİLER HANGİ YARDIMLARI ALABİLİYOR?

Aile Bakanlığı’nın engelli vatandaşlar için sağladığı sosyal yardımların en çok bilinene engelli maaşıdır. Bu sosyal yardım kapsamında herhangi bir sosyal güvencesi olmayan engelli vatandaşlara nakit destek veriliyor. Bu vatandaşın yaşamış olduğu hanede hane içi ortalama kişi başı gelir 2.835 TL’yi geçmiyorsa bu sosyal yardım alınabiliyor.

Engelli aylığı için engellilik durumu bakımından da bir şart aranıyor. Bu kapsamda engelli vatandaşın engellilik durumunun en az yüzde 40 olması gerekiyor. Bu konuda sağlık kurulu raporu olan vatandaşların raporlarını Aile bakanlığı elektronik ortamda temin ediyor. Bu temin üzerine diğer şartlar da uyuyorsa 18 yaş üstü engelli vatandaşlara engelli aylığı bağlanıyor. Bu engelli aylığının ne kadar olacağına ise engellilik durumuna göre karar veriliyor. Yüzde 40 ile yüzde 69 arasında engeli olanlara 1.594 TL, yüzde 70 ve üzeri engeli olanlara ise 2.392 TL maaş bağlanıyor.

ENGELLİ YAKINLARINA NAKİT DESTEK!

Aile Bakanlığı engelli vatandaşların yakınlarına da maaş bağlıyor. Bu maaşı alabilmek için engelli kişinin 18 yaş altında olması gerekiyor. 18 yaş altındaki engellilerin bakımını üstlenen ailelerine veya yakınlarına devlet tarafından maaş bağlanıyor.

Engelli yakını aylığı için de sosyal güvence olmaması ve hane içi kişi başı aylık ortalama gelirin 2.835 TL’yi aşmaması şartları aranıyor. Yüzde 40 ve üzerinde engeli olan tüm 18 yaş altındaki engellilerin bakımını üstlenen vatandaşlar diğer şartları da karşılayarak bu sosyal yardımdan yararlanabiliyorlar. Güncel verilere göre engelli aylığı 1.594 TL olarak her ay düzenli olarak ödeniyor.