4500 prim günü olana emeklilik hakkı! En az 7.500 TL maaşla emekli olacaklar!

Emeklilik sisteminde daha kolay koşullarla emekli olmanın yolları aralanıyor. Çalışanlar arasında prim eşitlemesi hazırlıkları yapılırken 4500 prim günü toplayanlara da kısmi emeklilik hakkı verilecek? Kimler 4500 prim günü ile emekli olabilecekler?
4500 prim günü olana emeklilik hakkı! En az 7.500 TL maaşla emekli olacaklar!

Türkiye'de emeklilik sisteminde yapılan değişiklikler çalışanların emeklilik koşullarının yıldan yıla farklılaşmasına sebebiyet veriyor. Şu anda da yeni bir düzenleme yapılması için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı harekete geçti. Yapılacak bu düzenleme çok sayıda vatandaşa emeklilik yolunda yeni imkanlar sağlayacak. Peki bu düzenleme neler getirecek? 

EMEKLİLİK KOŞULLARI EŞİTLENİYOR!

Emeklilik mevzuatında SSK ve Bağkur için ayrı ayrı koşullar uygulanıyordu. Bu koşullar uygulamada olunca Bağkur'lu küçük esnaf vatandaşların emekli olma hakkı elde etmeleri oldukça zor şartlara bağlanıyordu. Yeni bir düzenleme yapılarak Bağkur'lu vatandaşların emekli olma şartları kolaylaşacak. Ancak bundan küçük esnaf olan Bağkur'lular yararlanabilecek. 9000 olan prim gün sayısı 7200 güne düşecek. Böylece 5 yıllık bir avantaj sağlanacak. Ayrıca 5400 gün olan kısmi emeklilik koşulu da tıpkı SSK'lılar da olduğu gibi 4500 güne düşürülecek.

4500 GÜN İLE EMEKLİLİK İMKANI UYGULAMAYA GİRECEK!

4500 gün ile kısmi emeklilik yoğun bir şekilde araştırılıyor. Esasında bu uygulama 3600 gün ile biliniyor. Ancak 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olanlar bu imkandan yararlanabiliyorlar. Bu tarihten sonra sigorta girişleri olanlar ise 4500 gün ile kısmi emeklilik hakkına sahip olabiliyorlar. Şimdi bu hak Bağkur'lulara da veriliyor. Böylece 4500 prim günü toplayacak olan vatandaş emekli olmak için gerekli olan şartlardan prim şartını sağlamış olacak. Ancak sadece bunu sağlamak emekli olmaya yetmeyecek. Bunun üzerine bir de yaş şartının tamamlanması gerekecek. 

KISMİ EMEKLİLİK YAŞ ŞARTI NE?

Kısmi emeklilik kapsamında emekli olacak olan 1999 sonrası sigortalılar 4500 prim günü toplayarak kısmi emekli olma imkanı bulacaklar ama yaş şartını da karşılamaları gerekecek. Bu yaş şartı da kadınlarda 58 ve erkeklerde 60 olarak uygulanıyor. Bu yaş şartını9 karşılayanlar 4500 prim günleri varsa 7200 prim gününü doldurmayı beklemeden emeklilik başvurusu yaparak emekli maaşına bağlanabilecek. 

EMEKLİ MAAŞI DÜŞÜK OLUR MU?

4500 günle emeklilik durumunda emekli maaşının ne kadar olacağı da merak ediliyor. Emekli maaşı hesaplama sisteminde bu kişilerin düşük maaş almalarını gerektirecek bir uygulama pek bulunmuyor. En olumsuz durumda dahi en düşük emekli maaşı olan 7.500 TL ile emekliye ayrılabilecekler. Primleri yüksek seviyeden yatmış olanlar ise daha yüksek tutarlarda emekli maaşı alabilecekler.