AB'den Türkiye raporu! 2023 ve 2024 enflasyon ve büyüme tahminleri!

Avrupa Birliği tarafından Avrupa Ekonomik Tahminleri 2023 İlkbahar raporu yayımlandı. Bu raporda Türkiye ekonomisine dair enflasyon ve büyüme beklentileri de yer aldı. AB’ye göre Türkiye’de 2023 ve 2024’te enflasyon yüzde kaç olacak?
AB'den Türkiye raporu! 2023 ve 2024 enflasyon ve büyüme tahminleri!

Avrupa Birliği’nin düzenli olarak yayınladığı Avrupa Ekonomik Tahminlerinin yeni sayısı ortaya çıktı. Avrupa Ekonomik Tahminleri 2023 İlkbahar Raporu 2023 yayımlandı. Bu raporda Türkiye ekonomisine dair beklentilere de yer verildi. Türkiye ekonomisine dair Avrupa’nın beklentileri ortaya çıkarken enflasyon ve büyüme tahminleri de dikkat çekti.

SATIN ALMA GÜCÜ SINIRLANABİLİR

Raporda Türkiye ekonomisinde ekonomik görünüme yönelik aşağı yönlü risklerin arttığına dikkat çekildi. Buna göre daha kalıcı bir çekirdek enflasyonun mümkün olabileceği belirtilirken bunun hane halkının satın alma gücünü sınırlamaya devam edebileceği belirtildi.

KREDİ ŞARTLARI ZORLAŞABİLİR

Finansal stresin artış dönemine girmesinin riskten kaçınmaya neden olabileceği belirtildi. Borç verme standartları da bu gelişme ile beraber oldukça zorlaşabilecek. Kredi kullanma şartlarının Türkiye’de ağırlaşabileceğine özellikle vurgu yapıldı.

ENFLASYON YÜKSELEBİLİR

Genişlemeci mali politikalara da dikkat çekilirken bu durumun doğal neticesi olarak enflasyonun daha da yükselebileceği belirtildi. Bankacılık sektöründeki çalkantının çok önemli sonuçları olabileceği bildirilirken daha geniş jeopolitik gerilimlerle küresel ekonomi yeni sınavlar vermek zorunda kalabilir değerlendirmesi yapıldı.

ENFLASYON VE BÜYÜME TAHMİNLERİ

Türkiye ekonomisine yönelik tahminler de raporda kendisine yer buldu. Avrupa Birliği’ne göre Türkiye’de 2023 yılının sonunda enflasyon yüzde 45, 2024 yılının sonunda ise enflasyon yüzde 30,3 olacak. Aynı şekilde 2023 yılında büyüme rakamı yüzde 3,5, 2024 yılında ise yüzde 4 olarak gerçekleşecek.

Ekonomi yönetiminin politikalarında artık herhangi bir değişiklik beklenmiyor. Düşük faiz politikası devam ederken ihracat odaklı bir ekonomi programı uygulanmaya devam edilecek. Enflasyonda tek haneli hedef ise Avrupa Birliği’nin ilgili komisyonunca gerçekçi görülmedi.