ABD'li bankadan Erdoğan ve Kılıçdaroğlu tahminleri! Dolar kuru için iki ayrı senaryo!

Seçim sonrası için yabancı finans kuruluşları tahminlerini güncellemeye devam ediyorlar. ABD merkezli banka Wells Fargo seçim sonucuna göre yıl sonu dolar kuru tahminlerini açıkladı?
ABD'li bankadan Erdoğan ve Kılıçdaroğlu tahminleri! Dolar kuru için iki ayrı senaryo!

Türkiye’de bu hafta sonu çok önemli bir seçim yapılacak ve bu seçim sonucuna göre yeni dönemin yöneticileri belirlenecek. Bu seçimlere yabancı finans kuruluşları da yatırımcılarını bilgilendirmek amacıyla büyük ilgi gösteriyorlar. Son olarak ABD’li banka Wells Fargo bir değerlendirme yayınladı. Bu değerlendirmede iki olasılığın gerçekleşmesi halinde ayrı ayrı beklentilerin neler olacağı analiz edildi.

Wells Fargo ekonomisti Brendan McKenna imzasıyla yayınlanan raporda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçimi kazanma ihtimali daha yüksek görüldü. Bu senaryonun gerçekleşmesi halinde dolar kuru yıl sonunda 23 TL seviyelerinde olacak. Aynı raporda Kemal Kılıçdaroğlu’nun kazandığı senaryoya da yer verilerek o durumda yıl sonunda dolar kurunun 15 TL seviyesinde olacağının tahmin edildiği bildirildi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN SEÇİMİ KAZANMASI DAHA YÜKSEK İHTİMAL OLARAK GÖRÜLÜYOR

Yayınlanan raporda yer alan bilgilere göre Wells Fargo seçimleri Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kazanmasına daha yüksek ihtimal veriyor. Ancak seçimlerin ilk turda değil ikinci turda sonuçlanacağına dikkat çekildi. ABD’li bankanın stratejistlerine göre depremle alakalı olarak çeşitli zorluklar yaşansa dahi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeterli miktarda oy alacak popülerliğe sahip olduğu belirtildi. Erdoğan’ın seçim kazanma ihtimali ise yüzde 50-55 olarak görüldü. Kemal Kılıçdaroğlu’nun kazanma ihtimalinin ise yüzde 45-50 olduğu belirtildi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN KAZANIRSA EKONOMİ TAHMİNLERİ!

Yayınlanan rapora göre Cumhurbaşkanı Erdoğan seçimleri kazanırsa Türk lirası büyük bir değer kaybı daha yaşayacak. Uzun vadede para politikası değişmedikçe bu sonuç meydana gelebilecek. 2024 yılının ortalarına kadar Türk lirasında değer kayıpları sürecek.

2023 yılının ikinci çeyreğinin sonunda yani Haziran sonunda dolar kuru 22 TL’ye ulaşacak. Dördüncü çeyreğe kadar dolar kuru 23 TL olacak ve 2024 ortalarına gelindiğinde dolar kuru 24,50 TL’yi görmüş olacak. Sonraki dönemler için de dolar kurunda yükselişlerin Türk lirasındaki değer kayıplarıyla devam edeceği öngörülüyor.

KEMAL KILIÇDAROĞLU KAZANIRSA FİNANSAL TAHMİNLER

Kemal Kılıçdaroğlu’nun kazandığı senaryoda ise bağımsız bir merkez bankasının oluşturulup ortodoks para politikasına dönüldüğünde Türk lirasının modern tarihin en büyük rallilerinden birisini yapma ihtimalinin çok kuvvetli olduğu vurgulandı.

İktidarın değişmesi durumunda politikalardaki değişim tabancı yatırımcıları TL ve TL cinsi varlıklara dönmesiyle sonuçlanacak. Bu senaryoda da dolar kuru tahminlerine yer verildi. Kılıçdaroğlu’nun seçimden zaferle çıktığı senaryoda 2023 yıl sonunda dolar kurunun 15 TL olma ihtimalinin yüksek görüldüğü ifade edildi. 2024 ortalarında ise dolar kuru için 14 TL tahmini yapıldı.