Annelere duyuruldu! SGK o şartla en az 1 çocuğu olan kadınlara 24.939 TL ödeme yapacak

Devlet destekleri ve sosyal yardım ödemeleri her geçen gün artmaya devam ederken Sosyal Güvenlik Kurumu SGK üzerinden kadınlara destek ödemeleri için yeni güncelleme yapıldı. 2023 doğum parası ve çocuk parası 2023 rakamları arttırıldı.
Annelere duyuruldu! SGK o şartla en az 1 çocuğu olan kadınlara 24.939 TL ödeme yapacak

Annelere duyuruldu! SGK o şartla en az 1 çocuğu olan kadınlara 24.939 TL ödeme yapacak - Ekonomide yaşanan dalgalanma depremle daha büyük bir darbe alırken vatandaşın nakit paraya olan ihtiyacını da arttırdı. 

Devlet vatandaşların yarasını sarmak adına yeni yardım paketlerini peş peşe devreye almaya devam ederken bu kapsamda çocuklu kadınlara ve annelere de yeni yardım tutarları 2023 yılına özel olarak yeniden belirlendi. Çalışan kadınlara devlet yardımı paketi içerisinde yer alan doğum parası bu alanda en çok araştırılan konuların başında yer alıyordu. 

ÇALIŞAN ANNELERE DESTEK! DOĞUM İZNİ PARASI HESAPLAMA 2023 NE KADAR?

Çalışan kadınların toplu olarak almış oldukları en büyük desteklerden biri olarak öne çıkan doğum parası her sene memur maaş zammı ve asgari ücret maaşı oranı üzerinden arttırılmaktadır. 2023 yılında en düşük çalışan maaşı olarak asgari ücret maaşı 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 8 bin 506 TL olarak belirlenmişti. 

Asgari ücret maaşına yapılan yüzde 55'lik zammın ardından en düşük doğum izni parası da alınan izin süresi üzerinden hesaplanmak üzere 24 bin 909 liraya yükselmiş oldu. Doğum öncesi ve doğum sonrası olmak üzere toplamda 112 gün izin kullanma hakkı olan anneler bu süreler için rapor parası olarak anılan doğum parası alma hakkına sahiptir. Söz konusu rapor parası günlük çalışma ücreti ile izin kullanılan gün sayısın çarpılması ile hesaplanmaktadır. 

Annelere duyuruldu! SGK o şartla en az 1 çocuğu olan kadınlara 24.939 TL ödeme yapacak

AİLE BAKANLIĞI DOĞUM YARDIMI 2023 NE KADAR, KAÇ TL OLDU?

Bu rakama ek olarak aynı zamanda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü tarafından doğum yardımı ödemesi de yapılmaktadır. 15.05.2015 tarihi ve sonrasında canlı doğum gerçekleştiren Türk vatandaşlarına ve Mavi Kart sahiplerine tek seferlik olmak üzere birinci çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL , üçüncü ve sonraki çocuklar için ise 600 TL ödeme yapılmaktadır. Ödemeler anneye yapılmakta olup annenin sağ olmaması, Türk vatandaşı olmaması gibi durumlarda ise ödemeyi baba da alabilmektedir.