Asgari ücret için zam hesaplaması yaptı! Temmuz ara zammı kaç TL olacak?

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya bir değerlendirme yaparak Temmuz ayında asgari ücrete ne kadar zam yapılacağını açıkladı. Temmuz ara zammı ile asgari ücret kaç TL olacak?
Asgari ücret için zam hesaplaması yaptı! Temmuz ara zammı kaç TL olacak?

Türkiye’de seçim gündeminin yanında vatandaşların bireysel ekonomi gündemi de çok konuşulan konular arasında yer almaya devam ediyor. Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçime kaldı ama Recep Tayyip Erdoğan’ın büyük bir avantaj elde ettiği biliniyor. Bu kapsamda asgari ücrete Temmuz ayında ne kadarlık bir ara zam yapılabileceği tartışılmaya başlandı. Asgari ücret zammında öne çıkan rakamlar nelerdir?

PRİM EŞİTLEMESİ YAPILACAK!

TBMM’nin açılmasıyla beraber yapılacak çalışmalar hakkında bilgi veren Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya, “TBMM’de yasama faaliyetleri başladığında masaya gelecek ilk düzenlemeler seçim sürecinde verilen vaatler olacaktır. Bunların arasında da Bağkur’luların primlerinin SSK’lılarla eşitlenmesi yer alıyor. Küçük ölçekli esnafın Bağkur prim gün sayısının 9000’den 7200 güne düşürülmesi bekleniyor. Kısmi emeklilik şartı da Bağkur’lular için 5400 günden 4500 güne düşürülecek. Bu konu Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın çalışma yaptığı biliniyor. TBMM’nin açılmasıyla gündeme gelecektir.” dedi.

ASGARİ ÜCRETE ARA ZAM NE KADAR OLUR?

Asgari ücret zammı ile alakalı bir değerlendirme yapan Özgür Kaya, “Temmuz ayında asgari ücrete ara zam yapılacağı biliniyor. Bunun için elimizde bazı öncü veriler var. Kamuda çalışan işçilere en düşük taban aylık olarak 15.000 TL verildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin de asgari ücret için 500 dolar rakamını işaret etmişti. Bunun bugünkü karşılığı da yaklaşık 10.000 TL’dir. Ancak ben asgari ücretin temmuz zammında 10.000 TL’de kalmasına pek ihtimal vermiyorum. 11.000 TL ile 15.000 TL arasında bir rakam tespit edilecektir. Asgari ücrete en az yüzde 30 oranında bir zam yapılır.” ifadelerini kullandı.

ASGARİ ÜCRET ZAMMI NE ZAMAN BELLİ OLUR?

Asgari ücret zammının belli olabilmesi için 28 Mayıs’ta ikinci tur seçimin yapılarak Cumhurbaşkanının resmen belli olması gerekiyor. Ardından kurulacak olan kabinede belirlenecek olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantıya davet edilecek. Bu komisyonun yapacağı toplantılarla asgari ücrete zam yapılması kararlaştırılacak. Tüm bu takvimin Haziran ayının sonuna kadar tamamlanması bekleniyor. 1 Temmuz’dan itibaren ise belirlenen yeni asgari ücretin yürürlüğe girmesi tahmin ediliyor.