Asgari ücrete Temmuz ayarı! Yeni maaşlar kaç TL'ye yükselecek?

Asgari ücret zammı ile alakalı olarak hesaplamalar sıklaşırken maaşlara ne kadar zam yapılacağı araştırılıyor. Asgari ücrete ne kadar zam yapılacak, Temmuz zammı ne zaman belli olacak?
Asgari ücrete Temmuz ayarı! Yeni maaşlar kaç TL'ye yükselecek?

Asgari ücret zammı ile alakalı olarak milyonlarca vatandaş heyecanlı bir beklenti içerisine girdi. Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalmasından dolayı asgari ücret için zam süreci resmen başlayamadı. Ancak temmuz ayında yapılacak olan zammın Haziran ayının sonuna kadar tespit edilip yasalaşması gerekiyor. Aksi durumda herhangi bir sarkma olursa yapılacak olan zammın temmuz ayına yetişmesi mümkün olamayacak. 

ASGARİ ÜCRET ZAMMINDA SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

Asgari ücret zammının ilgili sürecinin resmen başlayabilmesi için Cumhurbaşkanlığı seçiminin kesin sonucunun belli olması gerekiyor. Ardından Cumhurbaşkanı tarafından kabinede yer alacak isimler belirlenerek kamuoyu ile paylaşılacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak atanacak olan kişi Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nu toplantıya davet edecek.

En erken Haziran ayında Asgari Ücret Tespit Komisyonu Çalışma Bakanı yönetiminde toplanacak. Bu komisyonda Çalışma Bakanlığı temsilcileri, işveren temsilcileri ve işçi temsilcileri eşit sayıda yer alacak. Komisyon Temmuz ayında asgari ücrete yapılacak zammı tespit edecek. Bu tespit için tek toplantıdan da karar çıkabilir 3 toplantıda da karar alınabilir. 

Asgari ücret için komisyondan asgari ücrete zam kararının çıkması uygulama için yeterli olmayacak. Bu zammın Cumhurbaşkanı tarafından onaylanıp ardından TBMM yasal düzenleme yapılması gerekiyor. Bu aşamanın tamamlanması da en erken Haziran ayının sonunda olabilecek.

ASGARİ ÜCRET TEMMUZ ARA ZAMMI HESAPLAMASI!

Asgari ücret zammı ile alakalı olarak çeşitli hesaplamalar yapılıyor. Ancak asgari ücret zammı için belirli bir formül bulunmuyor. Hatta tamamen işverenin cebinden çıkan bu ödeme için devlet sadece işverene prim desteği sağlayabiliyor. Yine de enflasyon, açıklık sınırı gibi veriler asgari ücret zammında dikkate alınıyor. 

Asgari ücrete zam yapılan dönemde emeklilerin maaşlarına da zam yapılacak. Kamu işçilerinin yüzde 45, memurların ve memur emeklilerinin benzer bir oranda zam alacakları açıklanmıştı. Emeklilere de benzer oranlarda zam yapılması kesin gibi. Asgari ücret zammında ise bu oranların uygulanması pek mümkün olmayacak. Asgari ücret zammında denge gözetilmesi durumunda işverene ağır bir yük bindirildiğinde çok sayıda asgari ücretli işsiz kalma riski ile karşı karşıya kalabilecekler. Bundan olayı da asgari ücret zammının yüzde 25 veya yüzde 30 olması bekleniyor.

Temmuz ayında uygulanacak olan asgari ücrete yüzde 25 zam yapılması durumunda yeni asgari ücret 10.632 TL, yüzde 30 zam yapılması durumunda yeni asgari ücret 11.057 TL olacak.