Asgari ücrete yüzde 45 zam tartışması! Yeni asgari ücret kaç TL olacak?

Kamu işçilerine ve memurlara yapılan yüksek oranlı zammın ardından gözler asgari ücret zammına çevrildi. Memurların ve kamu işçilerinin yaban maaşları 15.000 TL olurken asgari ücret bunun çok gerisinde kaldı. Asgari ücrete Temmuz ayında ne kadar zam yapılması planlanıyor?
Asgari ücrete yüzde 45 zam tartışması! Yeni asgari ücret kaç TL olacak?

Türkiye'de seçim öncesinde hem kamu işçileri hem de memurlar yüksek oranlı zamlar almayı başardılar. Kamu işçilerinin en düşük bürüt maaşları 15.000 TL olurken bunun üzerine yüzde 45 de zam aldılar. Kamu işçilerinin en düşük net maaşları bu zamla beraber 18.500 TL'ye yükseldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün yaptığı açıklama ile memurlar için de 15.000 TL'nin taban olacağını ve Temmuz zammıyla en düşük memur maaşının net 22.000 TL'ye yükseleceğini duyurdu. Asgari ücret için ise ne kadar zam yapılacağına dair sadece Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in açlık sınırının altında kalan 500 dolarlık açıklaması bulunuyor. Peki asgari ücrete ne kadar zam yapılacak? 

ASGARİ ÜCRET DİBE VURACAK!

Kamu işçileri, memurlar ve emeklilere yüksek oranlı zamlar yapılırken asgari ücret için ise umut verici gelişmeler yaşanmıyor. Asgari ücret zammı direkt olarak işverenin cebinden çıktığı için devletin direkt bir katkısı olmuyor. Bundan dolayı da asgari ücret zammı düşük tutarlarda gerçekleşebiliyor. Enflasyonun üzerinde zam yapılsa dahi asgari ücret zammı iki ay içerisinde enflasyon karşısında eriyor. Açlık sınırı olan 10.135 TL'nin altında maaş alan asgari ücretliler Mayıs ve Haziran aylarında da bu maaşı almaya devam edecekler. Temmuz ayında ise işverenin ikna olacağı bir oranda zam asgari ücretin üzerine eklenecek.

7,1 MİLYON ASGARİ ÜCRETLİ VAR!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın verilerine göre Türkiye'de 7,1 milyon asgari ücretli vatandaş bulunuyor. Aileleriyle beraber yaklaşık 25-30 milyon vatandaşı kapsayan asgari ücrete yapılacak olan zam geniş kitleleri ilgilendiriyor. Ayrıca asgari ücretin vergi dışı olması ve diğer tüm maaşlardan da asgari ücrete kadar olan kısım için vergi alınmaması yapılacak olan zammın etkisini oldukça genişletiyor. 

ASGARİ ÜCRET ZAMMI NE KADAR OLACAK?

Asgari ücrete yapılacak olan zammın ne kadar olacağı merak edilirken kamu işçilerine ve memurlara yapılan maaş zammının asgari ücrete de uygulanması çok zayıf ihtimal olarak görülüyor. İşverenin maliyetini oldukça yükseltecek olan böylesi bir zammın işten çıkarmalarla sonuçlanabileceği düşünüyor. Ancak asgari ücret için Temmuz ayında yüzde 25 seviyelerinde bir iyileştirme yapılması güçlü ihtimal olarak değerlendiriliyor. Bu zammın uygulanması halinde asgari ücret Temmuz ayında 8.506 TL'den 10.632 TL'ye yükselebilecek. Bu rakam Çalışma Bakanı Vedat Bilgin'in 500 dolarlık asgari ücret hedefi ile de örtüşüyor.