Asgari ücrette hesaplar tutmadı! Enflasyon karşısında eriyen asgari ücrete seçim zammı mı geliyor?

Yaşanan ekonomik gelişmelerin ardından milyonlarca asgari ücretliye yapılan Ocak zammı eridi. Asgari ücrete ara zam yapılması bir beklenti haline gelirken buna dair gelişmeler merak ediliyor. Asgari ücrete ara zam yapılacak mı?
Asgari ücrette hesaplar tutmadı! Enflasyon karşısında eriyen asgari ücrete seçim zammı mı geliyor?

Türkiye'de asgari ücretli vatandaşların gelirleri yeniden enflasyon karşısında ezilmeye başladı. Ocak 2023 döneminde 8.506 TL'ye yükseltilen asgari ücret aradan çok geçmeden enflasyon tahribatına uğradı. Asgari ücretin uğradığı tahribat rakamlarla da ortaya çıkarken bir ara zam tartışmaları yeniden başladı. Asgari ücrete ara zam yapılacak mı? 

ASGARİ ÜCRET ERİDİ!

Asgari ücret Ocak ayında 8.506 TL'ye yükseltilirken bu tutar o dönem açlık sınırının üzerine yer alıyordu. Ancak aradan geçen sürede açlık sınırı yükselmeye devam etti ve asgari ücret bu tutarın altında kaldı. Asgari ücretin açlık sınırının altında kalmasıyla beraber yeni bir ara zam gündeme gelmeye başladı. Geçim standartları düşen asgari ücretliler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kendilerine bir müjde verilmesini bekliyorlar. 

ÇALIŞMA BAKANI ARA ZAM YOK DEMİŞTİ!

Asgari ücret zammı ile alakalı olarak geçtiğimiz ay Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanı Vedat Bilgin bir açıklama yapmış ve enflasyonun düşeceğini, bu gerekçe ile asgari ücrete ara zam yapılmasının gerekmeyeceğini belirtmişti. Ancak yıllık enflasyon baz etkisi ile düşerken aylık enflasyon yükselmeye devam ediyor. Bu durum asgari ücrette hesapları değiştirebilecek. 

14 MAYIS'TA SEÇİM VAR!

Türkiye bu yıl çok kritik bir seçime gidecek ve bu seçim öncesinde vatandaşların memnun edilmesi amacıyla hükümet elden gelen gayreti göstermeye başladı. Yılların sorunu olan EYT çözülerek milyonlarca vatandaşa jest yapıldı. Asgari ücret için ise seçim öncesinde bir ara zam uygulaması yapılması çok büyük bir ihtimal olarak görülmeye başlandı. Mayıs ayında yapılacak olan seçimlerde güçlü bir destek almak isteyecek olan hükümetin asgari ücretlilere bir jest yapma ihtimali de kuvvetlendi. 

ASGARİ ÜCRETE NE KADAR ZAM YAPILACAK?

Asgari ücrete ara zam yapılmasına dair ihtimaller kuvvetlenince zam hesapları da yapılmaya başlandı. Asgari ücretli çalışanların gönlünü almak isteyecek olan hükümetin işverenleri de düşünerek bir zam kararı alabileceği iddia ediliyor. Ara zam oranı çok yüksek olmayacak ama asgari ücretin net 10.000 TL'ye yükseltilmesine dair bir karar alınabileceği kulislerde yer almaya başladı. Asgari ücret zammı ile alakalı olarak Nisan ayı içerisinde önemli gelişmelerin yaşanması bekleniyor.