Asgari ücrette zam hesapları! Yeni asgari ücret 12.000 TL mi oluyor?

Asgari ücret zammı ile alakalı rakamlar yavaş yavaş belli olmaya başlarken seçim sonucuna göre farklı zam planları devreye girebilecek. Recep Tayyip Erdoğan’ın ve Kemal Kılıçdaroğlu’nun asgari ücret vaatleri neler? Kim kazanırsa asgari ücret kaç TL olacak?
Asgari ücrette zam hesapları! Yeni asgari ücret 12.000 TL mi oluyor?

Türkiye çok kritik bir seçim için sandık başına giderken vatandaşın ana gündemi bireysel ekonomileri olmaya devam ediyor. Ülke genelinde bulunan 7,1 milyon asgari ücretli vatandaş maaşlarının ne yönde değişeceğini merak ediyorlar. Seçimlerde Recep Tayyip Erdoğan ile Kemal Kılıçdaroğlu yarışacak ve kazanan gelecek dönem Türkiye’yi yönetecek. Asgari ücret zammına da ülkenin kim tarafından yönetileceğinin belirlenmesinin ardından zam hesaplamaları gündeme gelecek.

NET RAKAM VERİLMEDİ!

Asgari ücret zammı ile alakalı olarak her iki aday da çok net vaatlerde bulunmadılar. İşvereni de ilgilendiren asgari ücret için Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kamu işçilerine, emeklilere ve memurlara verilen zamlar gibi net rakamlar ortaya konulmadı. Onun yerine Temmuz ayında asgari ücretin yeniden değerlendirileceği ifade edilmekle yetinildi.

YÜZDE 15 ZAM!

Çalışma ver Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ise seçim sürecinin son günlerinde asgari ücret ile alakalı olarak 500 dolar kıyaslaması yaptı. Bakan Vedat Bilgin’in ortaya koyduğu 500 doların TL karşılığı 10.000 TL’ye yakın bir rakam çıkıyor. Bu da asgari ücret için yaklaşık yüzde 15 oranında bir zam demek anlamına geliyor.

MUHALEFETİN ASGARİ ÜCRET VAADİ!

Muhalefetin asgari ücret ile alakalı olarak ortaya koyduğu rakamsal bir vaat bulunmuyor. Ancak yüzde 50 oranında bir zam Millet İttifakı’nın ekonomi kurmayları tarafından seçim sürecinde dile getirildi. Bu durumda da asgari ücret için 12.000 TL seviyelerinde bir rakama ulaşılıyor. Asgari ücretin yüzde 50 zamlanmasına işverenin tavrının ne olacağı bilinmezken bu konuda verilen sözün tutulup tutulmaması da belirleyici olacak.

ASGARİ ÜCRET AÇLIK SINIRININ ALTINDA

Şu anda uygulanan asgari ücretin enflasyon karşısında eridiği net bir şekilde görülüyor. Asgari ücretin 8.500 TL’ye çıkarıldığı sırada yapılan zam rakamsal olarak yüksek görülse de açlık sınırının çok üzerine çıkan bir rakam değildi. 2023 yılının 4 aylık enflasyonu da devreye girince asgari ücret şu anda Nisan ayı açlık sınırı olan 10.135 TL’nin oldukça altında kalmış durumda. Milyonlarca asgari ücretli bu açlık sınırının üzerine çıkılacak bir asgari ücret zammını seçimi kim kazanırsa kazansın gelecek yönetimden bekliyorlar.