Çalışma Bakanı Vedat Bilgin EYT ve asgari ücret zammı için son bilgileri açıkladı!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin EYT ve asgari ücret zammı ile alakalı yeni açıklamalarda bulundu. EYT düzenlemesinin kapsamı ne olacak, asgari ücret zammı ne kadar olacak.
Çalışma Bakanı Vedat Bilgin EYT ve asgari ücret zammı için son bilgileri açıkladı!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin bugün Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret etti. Bu ziyaret sırasında açıklamalarda bulunan Bakan Vedat Bilgin kamuoyunun çok merak ettiği iki konu olan EYT ve asgari ücret zammı hakkında yeni değerlendirmeler yaptı.

EYT'DE TEKNİK ÇALIŞMA BİTİYOR

EYT’de teknik çalışmanın tamamlanmak üzere olduğunu söyleyen Bakan Vedat Bilgin, “EYT’de teknik bir çalışmamız var ve bunu tamamlamak üzereyiz. Eskiden dijital kayıtlar tutulmuyordu. EYT meselesi de 8 Eylül 1999 öncesini kapsadığı için sorunlar vardı. Farklı işletmelerde o yıllarda farklı zamanlarda çalışmış sigortalı işçilerin kayıtlarından bahsediyoruz. Bunların herhangi bir hak kaybı olmasın, kayıt dışında kalanlar da kayıt altına alınsın, bunlar tespit edilsin ve sonrasında dijital ortama aktarılsın şeklinde bir çalışma yaptık. Bunun son aşamasına gelmiş bulunuyoruz.” dedi.

YURT DIŞI ÇALIŞANLAR KAPSAM İÇİNDE

Yurt dışında çalışanların da EYT talepleri olduğunu belirten Bakan Vedat Bilgin, “Yurt dışında çalışan vatandaşlarımız var ve onların da EYT talepleri bulunuyor. Türkiye’de çalışmış ve sonra yurt dışına çıkmış. Bu çalışanlarımız da EYT haklarını istiyorlar. Buna dair konsolosluklarda yoğun bir çalışma yürütülüyor. Tüm bunları bitireceğiz. EYT düzenlemesi çıktığında kimsenin hak kaybına uğramaması için bir çalışma ortaya koyuyoruz.” ifadelerini kullandı.

İŞVERENE KREDİ HAZIRLIĞI

EYT’de kıdem tazminatı sorununu aştıklarına dikkat çeken Bakan Vedat Bilgin, “Kıdem tazminatı meselesinde işverenlerin bir talebi oldu. Bunu da işverenlere kredi verilmesi şeklinde çözdük. Hazine ve Maliye Bakanımız Nureddin Nebati bu konuda açıklama yaptı. Hazırlıklar yapılıyor ve devlet işverenlere bu konuda kredi kolaylığı sağlayacak.” şeklinde konuştu.

ASGARİ ÜCRET ZAMMI UZLAŞMA İLE BELİRLENECEK

Asgari ücret zammına ilişkin de konuşan Bakan Vedat Bilgin, “En önemli sosyal politika araçlarımızdan birisi de asgari ücrettir. İşverenlerimizin ve işletmelerimizin ödeyebilecekleri bir asgari ücret seviyesini belirlemek zorundayız. İşletme olmazsa, işveren yoksa işçi de olmaz. Asgari ücret zammını belirlerken işçimize nefes aldıracak, enflasyon tahribatını ortadan kaldıracak bir seviyeyi belirlemeliyiz. Salı günü yapacağımız toplantıda hem işverenlerimiz hem de işçilerimiz bir rakamda uzlaşıp asgari ücret zammı belirlenecektir.” dedi.