Dolar kurunda korkutan tahmin! Ünlü ekonomist hesapladı, dolar kaç TL olacak?

Dolar kuru ile alakalı olarak son günlerde yükseliş beklentilerine dair analizler sıklaştı. Son olarak ünlü ekonomist Şeref Oğuz dolar kuru için yükseliş hesaplaması yaptı. Dolar kuru kaç TL olacak?
Dolar kurunda korkutan tahmin! Ünlü ekonomist hesapladı, dolar kaç TL olacak?

Türkiye ekonomisinde dolar kuru ile alakalı olarak yaşanan sorun büyüyerek devam ediyor. Dolar kuru hızlı bir yükseliş gerçekleştirmese de bunun finans dünyasına etkisi olumsuz oluyor. Dolar kuru baskılanarak enflasyonun altında artınca başta ihracatçılar olmak üzere farklı kesimler hanelerine zarar yazmaya başladılar. Resmi olmayan ikinci bir dolar kuru ile fiyatlama yapılınca konut, otomobil, market fiyatlarında dengesizlik meydana geldi. Dolar kurunun bundan sonraki süreci ile alakalı olarak ünlü ekonomist Şeref Oğuz tarafından önemli bir değerlendirme yapıldı.

YABANCILARIN DOLAR KURU BEKLENTİLERİ

Ekonomim yazarlarından olan Şeref Oğuz bugünkü yazısında önemli tespitlerde bulundu. Dolar senaryolarının yeniden gündeme geldiğini ifade eden Şeref Oğuz, “Dolar kuru hareketsiz kalırken fırtına öncesi sessizlik yorumları yapılmaya başladı. Dolar kuru biraz kıpırdasa hemen başına vuruluyor. Bunun bu şekilde ilerlemeyeceği biliniyor. Yabancılar da dolar kuru ile alakalı olarak değerlendirmeler yapıyorlar.

Birleşik Krallık merkezli yatırım bankacılık kuruluşu Standard Chartered’in beklentilerine göre seçim sonucunda ortodoks politikalardan dönüş olursa dolar kuru için 20 TL öngörüldü. Mevcut politikalar devam ederse dolar kuru için 46 TL tahmini yapıldı. Aynı kurum yıl sonu dolar kuru tahminini ise ikisinin ortasında 28 TL olarak açıkladı. Onların söylediklerinden ziyade bizim rakamlarımızın ne anlattığına bakmamız gerekiyor.” dedi.

DEPREM TURİZM GELİRLERİNİ DE VURACAK

Dolar kuru için bazı risklerin olduğunu belirten Şeref Oğuz, “2022’de Türkiye’nin dış ticaret açığı 110,2 milyar dolar oldu. Net Uluslararası Yatırım Pozisyonu açığı 279,1 milyar dolar oldu. Bu toplam finansal varlıklar ile toplam finansal yükümlülüklerin farkıdır. Peki ya turizm gelirleri ne olacak? Deprem etkisi ile 2023’te hedeflenen turizm gelirleri elde edilebilecek mi?” ifadelerini kullandı.

DOLAR KURU FİYAT TAHMİNİ!

Bir hesap yaparak dolar kuru için bir fiyat tahmininde bulunan Şeref Oğuz, “Yıllık enflasyon yüzde 57,68, dolar kuru ise 18,87 TL. Enflasyon kadar artış olsa bile dolar kuru 29 TL’ye çıkıyor. Enflasyon Ocak ayında yüzde 6,65 oranında arttı. Aylık enflasyon aylardır bu seviyeyi görmemişti. Net hata noksan kalemi ile dolar kurunu sonsuza kadar tutmak mümkün değil.” şeklinde belirtti.

Not: Burada yer alan değerlendirmeler yatırım kapsamında değildir. Haberimizde kesinlikle yatırım tavsiyesi verilmemiştir.