Emekli olurken yüksek kazanç formülü! Emeklilik dilekçesi hangi ay verilmeli?

Emekli olmayı düşünenler hangi ay emeklilik dilekçelerini vererek SGK’ya başvuru yapmaları halinde daha kazançlı olacaklarını merak ediyorlar. Mayıs ve Haziran ayında emeklilik dilekçesi verenler düşük emekli maaşı mı alacaklar.
Emekli olurken yüksek kazanç formülü! Emeklilik dilekçesi hangi ay verilmeli?

Emeklilik şartlarını tamamlayanlar için en kritik kararlardan birisi de ne zaman emeklilik başvurusu yapacakları oluyor. Bazı dönemlerde emeklilik başvurusu yapılması halinde daha yüksek bir maaş ile emekliliğe başlamak mümkün olabiliyor. EYT’li olan veya EYT’li olmadan emeklilik hakkı elde edenler Mayıs ve Haziran aylarında emeklilik başvurusu yapmaları durumunda zarar edip etmeyeceklerini araştırıyorlar.

EMEKLİ MAAŞLARI NASIL BELİRLENİYOR?

Emekli maaşlarının belirlenmesinde bazı kriterler esas alınıyor. Bir çalışan çalışma hayatı boyunca SGK’ya bildirilen prime esas kazanç tutarına göre emekli maaşına bağlanıyor. Ancak bu tek başına bir bir veri olarak işlenmiyor. Prim gün sayısı ile aylık bağlama oranı ile hesaplama yapılıyor. Prime esas kazançları yüksek olanlar daha fazla emekli maaşı alabiliyorlar. Enflasyon ile büyümenin yıldan yıla çok fark ettiği yıllarda emekli maaşının ne kadar olacağı emeklilik dilekçesinin verildiği tarihe göre de değişebiliyor.

MAYIS VE HAZİRAN AYINDA BAŞVURU YAPANLAR KAZANÇLI ÇIKARLAR MI?

Emeklilik dilekçesini bu yıl verenlerin emekli maaşları hesaplanırken aylık ortalama kazançları önce 2022 yılındaki TÜFE artışının yüzde 100’ü ile GSYH artışının yüzde 30’u dikkate alınarak güncellenmektedir. Bu güncellenen tutara 2023 yılı Ocak ve Temmuz aylarında emekli maaşlarına yapılan zamlar da uygulanacak. Bundan dolayı emeklilik dilekçelerini Mayıs ve Haziran aylarında vermek ile diğer aylarda vermek arasında herhangi bir fark olmayacak.

Emekli maaşlarına başvuru tarihine göre bir fark oluşması 2022 yılının Aralık ayında meydana gelmişti. Aralık 2022’de emeklilik başvurusu yapanların maaşları ile Ocak 2023’te emeklilik başvurusu yapanların emekli maaşları arasında yüzde 10 tutarında bir fark oluşmuştu. Bu yıl için ise herhangi bir fark oluşmayacak.

TEMMUZ ZAMMINI BEKLEMEK EMEKLİ MAAŞINI DEĞİŞTİRİR Mİ?

Emekli olmak için Temmuz ayında yapılacak olan maaş zammını beklemek isteyecek olanlar da olabiliyor. Onların da beklemeleri için herhangi bir gerekçe bulunmuyor. Temmuz zammına kadar emekli olunursa maaş zamları yapıldığında zaten artıştan yararlanmak mümkün olacak. Temmuz zammı beklenerek emekli olunursa o zam ile emekli maaşının hesaplaması yapılacak. Herhangi bir kazanç veya kayıp oluşmayacak.

KIDEM TAZMİNATINDA İŞ DEĞİŞİR!

Emekli maaşında 2023 yılı içerisinde hangi ayda emekli olmanın herhangi bir etkisi olmayacak. Ancak kıdem tazminatında işler tamamen değişiyor. Şu anda emekli olan bir çalışan kıdem tazminatını asgari ücrete Ocak ayında yapılan zam üzerinden hesaplatarak alabilir. Ancak Temmuz ayında emekli olunursa asgari ücrete zam geleceği için zam oranı kadar daha yüksek kıdem tazminatı alabilme imkanı doğacak.