Emeklilere yeni zam formülü! Maaşa göre zam geliyor, kime ne kadar zam yapılacak?

Emekli maaş zamları ile alakalı olarak en son gelişmeler merak ediliyor. Memur emeklilerine yüksek oranlı zam açıklandı. Peki SSK ve Bağkur emeklilerinin Temmuz zammı yüzde kaç olacak?
Emeklilere yeni zam formülü! Maaşa göre zam geliyor, kime ne kadar zam yapılacak?

Türkiye’de emeklilerin maaşlarına yapılacak zam en çok merak edilen konular arasında bulunuyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 14 Mayıs seçimlerinden önce memur emeklileri için maaş zammının yaklaşık yüzde 45 civarında olacağını açıklamıştı. Ancak Ssk ve Bağkur emeklilerinin Temmuz zamlarına dair herhangi bir oran ifade edilmedi. Bu emeklilerin maaş zamlarının ne kadar olacağı merak konusu olmaya devam ediyor.

SSK VE BAĞKUR EMEKLİLERİNE İYİLEŞTİRME YOLDA!

SSK ve Bağkur emeklilerinin maaşlarına yapılacak olan zammın ne kadar olacağı henüz bilinmiyor. Ancak yine Cumhurbaşkanı Erdoğan bu emeklilerin maaşlarında iyileştirme uygulanacağını açıklamıştı. Emeklilerin maaş zamları hakkında bazı hesaplamalar yapılıyor. Bu hesaplamalar üzerinden Temmuz ayında emeklilerin maaşlarının ne kadar artacağına dair tahminler yapılıyor. Bu tahminler kademeli zam formülü uygulanacağı için farklı farklı yapılıyor.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞINA DAHA AZ ZAM!

TBMM seçim nedeniyle tatile girmeden önce en düşük emekli maaşında bir artırım yapılmıştı. Bu maaşlar 5.500 TL’den 7.500 TL’ye çekilmişti. 7.500 TL ve üzerinde emekli maaşı alanlara ise herhangi bir zam uygulanmamıştı. Bu durumda yüksek emekli maaşı almak ile düşük emekli maaşı almak arasında fark kalmadı. Yıllarca çalışırken yüksekten prim ödeyenler ile asgari ücret üzerinden prim ödeyenler neredeyse aynı maaşı almaya başladılar. Bu gelişme ciddi bir rahatsızlık yaratınca Temmuz ayında kademeli zam devreye sokulacak. En düşük emekli maaşı ise önden zam ile arttırıldığı için enflasyon oranında yükselecek.

KADEMELİ ZAM HESAPLAMASI!

Kademeli zam hesaplamasında üç ayrı kademe belirlendi. Bu üç kademede de refah payı da katılarak farklı oranlarda zamlar uygulanacak. En yüksek zammı alacak emekliler 7.500 TL ile 10.000 TL arasında maaş alan emekliler olacak. Sonra sırası ile 10.000 TL ile 15.000 TL arasında maaşı olan emeklilere, 15.000 TL üzerinde emekli maaşı olanlara zam yapılacak.

İlk kademe için yüzde 45 oranında, ikinci kademe için yüzde 40 oranında, son kademe için ise yüzde 35 oranında zam yapılacağı dile getiriliyor.