Ev hanımlarının emeklilik şartları! Bunları yapanlara 7.500 TL emekli maaşı bağlanacak!

Ev hanımlarına emeklilik imkanı getirecek olan yeni düzenlemeye dair Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya açıklamalarda bulundu. Ev hanımlarının hangi şartlarda emekli olacaklarını açıklayan Özgür Kaya, bunun için devletin sağlayacağı imkanları da açıkladı.
Ev hanımlarının emeklilik şartları! Bunları yapanlara 7.500 TL emekli maaşı bağlanacak!

Ev hanımlarına emeklilik kapısı sonuna kadar aralanıyor. AK Parti’nin seçim beyannamesinde de yer alan bu gelişme ile beraber ev hanımları daha kolay bir şekilde emekli olma imkanı elde edebilecekler. Ev hanımlarının emekli olabilmeleri için devletin sağlayacağı imkanları Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya açıklayarak nasıl emekli olma hakkı elde edebileceklerinin yolunu anlattı.

KAÇ GÜN PRİMLER EV HANIMLARI EMEKLİ OLACAK?

Ev hanımları için emeklilik şartlarını açıklayan Özgür Kaya, “Sosyal güvenlik sistemimiz içerisinde isteğe bağlı sigortalılık vardır. Herhangi bir iş yerinde çalışamayan kadınlarımız evlerinde çalışmadan isteğe bağlı sigorta ile prim ödeyerek emekli olabilir. Bunların da bazı şartları vardır. Bir ev hanımı 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olmuşsa ve son sigortalılık süresi de SGK’da devam ediyorsa 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 prim günü ile emekli olabilir. Bu şartları yerine getiremeyen kadınlar 15 yıl sigortalılık süresi ve 5400 prim günü ile emekli olabiliyorlar. Bir diğer alternatif ise daha önce sigortalılık süresi başlamış ama primlerini ödeyememişse o zaman 25 yıl sigortalılık süresi ve 4500 prim günü ile emekli olabilir.” dedi.

12.000 TL DESTEK VERİLECEK!

Ev hanımlarına verilecek desteği de açıklayan Özgür Kaya, “En önemli hususlardan birisi de ödenmesi gereken prim miktarıdır. Şu anda isteğe bağlı sigorta kapsamında prim ödemek isteyen vatandaşımızın 3.200 TL civarında aylık prim ödemeleri gerekiyor. Ev hanımları genel itibariyle dar gelirli kesimde yer aldıkları için bu primi ödemekte güçlük yaşıyorlar. Bunun için artık hükümet devreye girecek ve bu primin üçte birini karşılayacak. Yaklaşık 1.000 TL’yi devlet ödeyecek ve 2.000 TL de ev hanımlarımız ödeyerek isteğe bağlı sigorta yaptırmış olacaklar. Bu da son derece avantajlı bir durumda. Yılda 12.000 TL civarında bir prim desteği alınabilecek.” ifadelerini kullandı.

DOĞUM BORÇLANMASININ ÜÇTE BİRİ DEVLETTEN!

Doğum borçlanması için de devletin destek vereceğini belirten Özgür Kaya, “Kadınların emekli olabilmeleri için bir diğer alternatif de doğum borçlanması olacak. İsteğe bağlı sigortanın üzerine doğum borçlanması eklendiğinde ev hanımlarının emekli olmaları biraz daha kolaylaşmış olacak. Bir çocuk için 720 gün doğum borçlanması hakkı veriliyor. 3 çocuk için 2160 gün doğum borçlanması yapılıyor. Günlük borçlanma miktarı bugün itibariyle 100 TL’dir. Bunun da üçte birini devlet karşılayacak. Sigortalı olarak çalışmaya başlamadan önce de dünyaya gelmişse onlar için de doğum borçlanması yapılabilecek. Ev hanımları çok daha az prim ödeyerek emekli olma hakkı elde edebilecekler.” şeklinde konuştu.