EYT'de hesaplar yine değişti! İlk maaşın alınacağı tarih açıklaması!

EYT düzenlemesinin yasalaşmasına ilişkin süreçte takvim merakla bekleniyor. Deprem felaketinden dolayı EYT'de zorunlu bir erteleme olurken ilk emekli maaşının alınacağı tarih de ertelenmiş oldu. Bu konuda sosyal güvenlik uzmanı Özgür Erdursun yeni bir açıklama yaptı.
EYT'de hesaplar yine değişti! İlk maaşın alınacağı tarih açıklaması!

Türkiye'de yaklaşıl 2,5 milyon vatandaş EYT düzenlemesi ile alakalı olarak yasalaşma sürecini merakla bekliyorlar. EYT'liler uzun yıllardır sürdürdükleri hak mücadelesinde mutlu sona ulaşmaya çok yaklaşmışlardı. Ancak yaşanan deprem felaketi EYT'de de planları alt üst etti. Türkiye tamamen deprem felaketinde yaraları sarmaya odaklanınca diğer işler aksadı. Bu işler arasında EYT'nin yasalaşması da bulunuyor. 

TBMM ÇALIŞMADI, EYT'DE PLANLAR DEĞİŞTİ!

TBMM'de deprem felaketinden dolayı bir çalışma yapılamadı. Milletvekilleri deprem bölgesinde yardım faaliyetlerinde bulunurken TBMM de tatil etildi. Bu tatil iki defa uzatılırken TBMM Genel Kurulu'nun 28 Şubat'ta açılacağı bildirildi. Genel Kurul'un gündemindeki ilk işlerden birisi EYT düzenlemesi olacak. Ancak depremden dolayı acil çıkarılması gereken kanun tekliflerinin olma ihtimali bu süreci uzatabilecek. Yine de Mart ayı içerisinde EYT düzenlemesinin yasalaşmasına kesin gözüyle bakılıyor. 

EYT'DE DEĞİŞİKLİK ZOR İHTİMAL!

EYT düzenlemesinde özellikle prim şartı ile kısmi emeklilik konusunda EYT'lilerin pek de işlerine gelmeyen bazı durumlar vardı ve bunların düzenlenmesi talep edilmişti. Çoğu EYT'li bu ayrıntıların Genel Kurul görüşmelerinde yasaya eklenebileceğini umut ediyorlardı. Ancak şu anda Türkiye'nin gerçek gündemi deprem olduğu için bu konuda yoğunlaşma olmayacağı tahmin ediliyor. EYT düzenlemesi olduğu gibi yasalaşacak ve belirlenen prim şartlarını karşılayanlar emekli olabilecek. Ayrıca kısmi emeklilik ile alakalı olarak da bir değişiklik yapılmayacak. 3600 günle emekliliğin yaş şartı değişmeyecek.

İLK EMEKLİ MAAŞI NE ZAMAN!

EYT'lilerin ilk emekli maaşlarını ne zaman alabileceklerine dair sosyal güvenlik uzmanı Özgür Erdursun önemli bir açıklama yaparak, "6 Şubat’ta büyük deprem olmasaydı EYT yasası 8 Şubat’ta TBMM Genel Kurulu’nda geçip yasalaşacaktı. Ancak deprem nedeniyle bu süreçte zorunlu bir aksama yaşandı. 28 Şubat tarihinde emeklilikte yaşa takılanlar ile görüşülmesi beklenen diğer konuların görüşülebilmesi için TBMM açılacak. EYT yasasının çıkacağı yönünde bir beklenti var.

28 Şubat’ta bu yasa TBMM’de kabul edilse dahi Mart ayına kalacak. Çünkü Resmi Gazete’de yayınlanması ve ardından başvuru süreci var. mart ayında EYT’liler emekli olmak için başvuru yaptıklarında emekli maaşları 1 Nisan 2023 tarihinden itibaren hesaplanacak. Kurumlarda buna dair işlemler, hesaplamalar yapılır. İlk emekli maaşının ödenmesi ise 1,5 ay ile 2 ay arasında bir süreye muhtaçtır. Bu durumda hiç kimse mağdur olmaz. Mayıs veya Haziran ayında EYT’liler eğer Mart ayında başvuru yapmışlarsa 1 Nisan’dan itibaren birikmiş maaşlarını toplu olarak alırlar." dedi.