EYT'de SGK prim ve sigortalılık süresi tablosu belli oldu! Bu şartları tamamlayanlar emekli oluyor!

EYT düzenlemesine dair Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklama yapmasının ardından kimlerin emekli olabilecekleri sorgulanmaya başlandı. EYT'de kimlere emeklilik hakkı veriliyor? EYT'de prim şartı ve sigortalılık süresi koşulu ne olacak?
EYT'de SGK prim ve sigortalılık süresi tablosu belli oldu! Bu şartları tamamlayanlar emekli oluyor!

EYT düzenlemesine dair ayrıntılar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı. Bu açıklamanın ardından herkes emeklilik koşullarını araştırmaya başladı. EYT ile kimlere emeklilik hakkı verileceği ve hangi koşullarla emekli olunabileceği netleşti. Özellikle yaş şartının olmayacak olması ile gözler prim ve sigortalılık süresi şartlarına çevrildi. Çok sayıda vatandaş emeklilik hesaplamalarını bu şartlarla yapmaya başladılar.

EYT’DE YAŞ ŞARTI UYGULANMAYACAK!

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılan açıklama ile EYT’de herhangi bir yaş şartı uygulanmayacak. Vatandaşların emekli olmak için prim ve sigortalılık süresi koşullarını tamamlamış olmaları yeterli olacak. Bu kurallar 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta girişi yapılan vatandaşları kapsayacak. Bu tarihten önce sigorta girişi yapılan vatandaşlar EYT imkanlarından faydalanıp emekli olamayacaklar.

SSK’LI KADIN VE ERKEKLERİN EYT EMEKLİLİK KOŞULLARI!

SSK sigorta kolunda bulunan kadınların ve erkeklerin EYT ile emekli olma koşulları netleşti. Buna göre bu vatandaşlardan kadınlarda 20 yıl, erkeklerde ise 25 yıl sigortalılık süresi istenecek. Tarih itibariyle EYT’li kadınların tamamı bu koşulu sağladılar. Erkeklerde ise 1998 ve 1999 girişliler sadece bu koşulu henüz tamamlayamadılar. Onların beklemeleri gerekecek.

Prim gün sayısı bakımında SSK’lı kadınların ve erkeklerin emeklilik şartları da belli oldu. Buna göre işe giriş tarihlerine göre değişmekle beraber 5000prim günü ile 5.975 prim günü arasında değişen koşulların tamamlanmış olması gerekiyor. Vatandaşlar borçlanma hakları varsa bu primlerdeki eksikliklerini prim satın alarak tamamlayabilecekler.

BAĞKUR’LULARIN EYT’DE EMEKLİLİK ŞARTLARI!

Sigorta kolu Bağkur olan vatandaşların emeklilik şartları da belli oldu. Buna göre bu vatandaşların şartları daha zorlu olabiliyor. Yüksek prim istendiği için bu vatandaşlardan sigortalılık süresi istenmiyor. Bağkur’lu kadınların 7200 prim günü, erkeklerin ise 9000 prim günü koşulunu sağlamaları gerekiyor. Bu koşulun sağlanması durumunda herhangi bir yaş şartının beklenmesine gerek olmayacak. Bağkur’lu kadın ve erkekler prim şartı ile emeklilik haklarını kullanabilecekler.

EYT BAŞVURULARI NE ZAMAN YAPILACAK?

EYT’den emekli olmak isteyenler başvuru işlemlerini ne zaman başlatabileceklerini merak ediyorlar. Şu anda kanun teklifi yasalaşmadığı için başvuru yapılamayacak. Ocak ayı içerisinde gerekli yasanın çıkması ile SGK başvuruları almaya başlayacak ve emeklilik süreci resmen başlamış olacak.