EYT'de sil baştan maaş hesapları! Emekli maaşı alınacak ilk tarih netleşti!

EYT düzenlemesine dair önemli gelişmeler yaşanmaya devam ediliyor. Artık EYT ile alakalı olarak çok sayıda konu netleşti. EYT’lilerin ilk maaşlarını alacakları tarih de belli oldu. EYT’liler hangi koşullarla emekli olup maaşa bağlanacaklar?
EYT'de sil baştan maaş hesapları! Emekli maaşı alınacak ilk tarih netleşti!

EYT düzenlemesi ile alakalı olarak aylardır devam eden meraklı bekleyişte sona gelindi. Kısa bir süre içerisinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın çalışması TBMM Başkanlığı’na sunulacak. Bu kanun teklifi ile beraber de EYT düzenlemesi resmi olarak ortaya çıkmış olacak. Ancak merak edilen çok sayıda konut Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin tarafından açıklandı. EYT’lilerin hangi koşullarda emekli olacakları da bu şekilde belli oldu.

1,5 MİLYON EYT'Lİ EMEKLİ OLACAK

EYT düzenlemesine dair açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na EYT düzenlemesine dair bilgiler vererek, “İnşallah Aralık ayında EYT düzenlemesine dair kanun teklifimizi TBMM’ye takdim edeceğiz. Şu anda yaş şartını kaldırdığımızda hemen emekli olabilecek yani prim ve hizmet süresi koşullarını sağlayan 1,5 milyon vatandaşımız bulunuyor. Bunlar kanun yürürlüğe girer girmez emekli olma imkanı bulacaklar.” dedi.

YAŞ HARİÇ ŞARTLAR DEĞİŞMİYOR

EYT’nin kapsamına dair de bilgi veren Bakan Vedat Bilgin, “EYT düzenlemesi ile alakalı olur olmaz çok şey konuşuluyor. Biz yaş şartını kaldırıyoruz. Prim gün sayısı ile hizmet süresi şartlarında herhangi bir değişiklik yapmıyoruz. Bunun için yaş sorunu yaşayanların sorunu çözülüyor. EYT’li demek zaten yaşa takılmış demek. Bu meseleyi çözüyoruz. Prime takılanlar meselesi farklı bir konu. Prim şartlarını değiştirmeyeceğiz.” ifadelerini kullandı.

1999 öncesi şartlara dönüleceğini belirten Çalışma Bakanı Vedat Bilgin, “8 Eylül 1999’da bir kanun değişikliği yapıldı. Bu değişiklik ile beraber insanların emeklilik şartları da değişti. Bu şu anda bir sorun haline geldi. Yaş engeline takıldı vatandaşlarımız. Biz onu çözüyoruz. Ancak 5000 prim günü şartını aynı şekilde bırakıyoruz. Kadınlarda 20 yıl, erkeklerde ise 25 yıl hizmet süresi şartı yine devam edecek. Bu koşulları yerine getirmeyenler ise yerine getirdikleri zaman emekli olacaklar.” şeklinde konuştu.

 İLK EMEKLİ MAAŞI ALINACAK TARİH!

EYT düzenlemesine dair Bakan Vedat Bilgin’in yaptığı açıklamaları yorumlayan Vergi Uzmanı Muhammet Bayram bir değerlendirme yaparak, “EYT düzenlemesinde anladığımız kadarıyla şartları sağlayanlar emekli olacaklar. Prim gün sayısı eksik olanlar, sigortalılık süresini henüz doldurmayanlar bunları tamamladıklarında yaş şartından bağımsız emekli olabilecekler. Sayın Nureddin Nebati’nin açıklamasına göre 15 Ocak’ta EYT düzenlemesi yasalaşacak. Bu yasa yürürlüğe girdikten sonra vatandaşlarımız dilekçe ile başvuru yapacaklar. Emeklilik başvurusu yapanlar da yasa gereği bir sonraki ay maaşa bağlanacaklar. Bu bilgilere göre EYT’liler ilk emekli maaşlarını en erken Şubat ayında alabilecekler.” dedi.