EYT'liler ne kadar emekli maaşı alacaklar? EYT emekli maaşı hesaplaması 2023!

EYT’lilerin emekli olduklarında ne kadar emekli maaşı alacakları merak konusu oluyor. EYT’lilere kaç TL emekli maaşı verilecek?
EYT'liler ne kadar emekli maaşı alacaklar? EYT emekli maaşı hesaplaması 2023!

EYT düzenlemesine dair atılan son adımın ardından bu yolla emekli olabilecek vatandaşlar emekli maaşlarının ne kadar olacağına dair büyük bir merak içerisinde kaldılar. EYT’lilerin emekli maaşlarının miktarının ne kadar olacağına dair araştırmalar hızlandı. Buna dair bazı değerlendirmeler yapılmaya başlanırken yaklaşık maaşları öğrenmenin de yolu bulunuyor.

EYT’LİLER EMEKLİ MAAŞLARINI NASIL HESAPLAYABİLİRLER?

Emekli maaşlarının hesaplanmasında farklı parametreler kullanılıyor. Ancak SGK tarafından buna dair bir hizmet bulunuyor. E-Devlet üzerinden verilen hizmette vatandaşlar TC kimlik numaralarını, SSK sicil numaralarını, baba adlarını, nüfusa kayıtlı oldukları ili ve doğum tarihlerini girerek emekli maaşı hesaplama sistemini çalıştırıyorlar. Çalışılan yıllara göre primler hesaplanarak yaklaşık emekli maaşını sistem tarafından gösteriliyor. Ancak bu sistemde emekli maaşları yaklaşık olarak gösteriliyor.

EYT’LİLER 2023 EMEKLİ MAAŞ ZAMMINDAN FAYDALANACAKLAR?

EYT’lilerin emekli maaş hesaplaması yapılırken 2023 yılının ilk 6 ayı için yapılacak olan emekli maaş zammı da dikkate alınacak. Emekli maaşı ödenen primler üzerinden hesaplanacak. Ayrıca EYT’liler için özel bir maaş zammı hesaplama formülü de uygulanacak. 8 Eylül 1999 öncesindeki primler için farklı, 1999 ile 2008 arası primler için farklı, 2008 sonrası primler için ise farklı maaş hesaplaması uygulanacak. Bu 3 dönemin de emekli maaşı bağlama oranları farklı olacak. 1999 öncesinde prim günleri fazla olan EYT’lilerin daha yüksek miktarlı emekli maaşı alabilecekleri uzmanlarca dile getiriliyor.

EN DÜŞÜK MAAŞ NE KADAR OLACAK?

EYT’lilerin alabilecekleri en düşük emekli maaşı da oldukça merak ediliyor. Bunun için sistemdeki emeklilere uygulanan kurallar EYT’lilere de uygulanacak. Primleri asgari ücretten ödenmiş olan emekliler en düşük seviyeden maaşa bağlanmak durumunda kalacaklar. Bunun için de bu kişilerin en düşük emekli maaşı seviyesinde maaş almaları yüksek ihtimal olarak görülüyor.

Şu anda en düşük emekli maaşı 3.500 TL olarak uygulanıyor. Ancak 2023 emekli maaş zammı ile en düşük emekli maaşının da normal maaş zammından daha fazla zamlanması bekleniyor. Bu rakam henüz netleşmedi ama 5.500 TL’nin altında bir rakamın belirlenmesine pek ihtimal verilmiyor. Konuya dair net açıklamayı ilerleyen günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yapacak ve kamuoyunu bilgilendirecek.