EYT'lilere refah payı piyangosu! Maaşlar 3.600 TL zamlanacak!

EYT yasası ile beraber 1,8 milyon kişi emekli olmak için SGK’ya başvuru yaparken emekli aylıkları bağlanmaya devam ediyor. EYT’liler şimdi maaş zammı ve refah payı artışı ile kazançlarını katlayacaklar. EYT’lilere yapılacak ödemeler neler?
EYT'lilere refah payı piyangosu! Maaşlar 3.600 TL zamlanacak!

EYT yasasının çıkması ile beraber 3 Mart tarihinden itibaren SGK tarafından EYT’lilerin emeklilik başvuruları alınmaya başlandı. Bu süreçte yaklaşık 1,8 milyon EYT’li emekli olmak için başvuru yaptı. Bu başvurular incelenerek 1,2 milyon vatandaşlın emekli aylıkları bağlandı. Primi eksik olan 450 bin EYT’linin borçlanma yoluyla bu eksik primleri tamamlayarak emekli oldukları bildirildi.

MAAŞI BAĞLANMAYAN EYT’Lİ NE YAPACAK?

Şu anda yaklaşık 600 bin EYT’linin maaşı henüz bağlanmadı. Bu vatandaşlar ne zaman emeklilik işlemlerinin tamamlanacağını merak ediyorlar. Ancak bu kişilerin bir kısmının işlemleri çeşitli eksikliklerden dolayı tamamlanamıyor. Bundan dolayı e-devlet sistemi üzerinden neden emeklilik işleminin bitmediğine dair bilgi almak gerekiyor. Bunun için SGK çağrı merkezi de kullanılabiliyor.

Geçmiş yıllardan herhangi bir borç olması durumunda emeklilik işlemi tamamlanamıyor. SSK ve Emekli Sandığı kapsamındaki EYT’lileri ilgilendirmese de Bağkur’luların GSS borçlarının olmaması gerekiyor. En çok karşılaşılan sorunlardan birisi de isteğe bağlı sigortalılıkta oluyor. Bir kişi isteğe bağlı sigortalılık ile eksik primlerini tamamlamışsa bunu 12 ay yatırması gerekiyor. 11 ay yatırılan bu primler sigortalılıktan sayılmadığı için primler tamamlanmış olmuyor.

EYT’LİLERE REFAH PAYI PİYANGOSU!

EYT ile emekli olan vatandaşları şimdi bir de Temmuz zammı heyecanı sardı. Emekli maaşları bağlanan veya bağlanacak olan EYT’liler Temmuz ayında maaşlarına bir de zam alacaklar. Bu maaş zammı ile alakalı olarak bazı detaylar belli olmaya başladı.

EYT’li emeklilere bağlanan maaşların tutarı 7.500 TL değil de daha yüksekse ek bir de zam alacaklar. Kademeli maaş zammı sistemi içerisinde 7.500 TL ile 10.000 TL arasında maaş bağlanan EYT’lilerin maaşlarına toplamda yaklaşık yüzde 40 oranında zam yapılması bekleniyor. 9.000 TL maaşla emekliye ayrılan EYT’linin Temmuz zammı sonrasında emekli maaşının 12.600 TL’ye çıkacağı düşünülüyor. 10.000 TL üzerinde bir maaşla emekli olan EYT’liler ise yaklaşık yüzde 5 civarında daha az maaş zammı alacaklar.

Öte yandan EYT’liler Haziran ayında 2.000 TL tutarında bir de emekli bayram ikramiyesi ödemesi alacaklar. Henüz işlemleri tamamlanmadığı için Ramazan Bayramı öncesinde ödenmesi gereken bayram ikramiyesini almamış EYT emeklileri 2 ikramiyeyi bir arada alıp 4.000 TL para elde edecekler.