EYT'lilerin emekli olduklarında en düşük ne kadar emekli maaşı alacaklarını açıkladı!

EYT düzenlemesi yasalaştıktan sonra emeklilik hakkı elde edecek olan yaklaşık 1,5 milyon vatandaş ne kadar emekli maaşı alabileceklerini merak ediyorlar. EYT'lilerin alabilecekleri en düşük emekli maaşının ne kadar olacağını Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun açıkladı.
EYT'lilerin emekli olduklarında en düşük ne kadar emekli maaşı alacaklarını açıkladı!

EYT düzenlemesine dair artık geri sayım başladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın yaptığı çalışmanın kısa bir süre içerisinde TBMM Başkanlığı'na sunulması bekleniyor. Bu yasal düzenleme TBMM'de yasama süreçlerinden geçtikten sonra yasalaşmış olacak. Ayrıca EYT düzenlemesinin 15 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girecek olmasına kesin gözüyle bakılıyor. EYT düzenlemesine dair çok sayıda detay da artık açıklığa kavuştu. 

8 EYLÜL 1999 ÖNCESİ EYT KAPSAMINDA OLACAK

EYT'de uzun bir süre kapsam tartışmaları yapıldı. Ancak EYT'de kapsamın ne olacağını Çalışma Bakanı Vedat Bilgin geçtiğimiz günlerde net bir şekilde açıkladı. 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişleri olan ve yaş haricinde emeklilik koşullarını tamamlayanlar EYT kapsamında olacak. Bu şekilde yaklaşık 1,5 milyon vatandaş bulunuyor. Bunlar yasa çıkar çıkmaz EYT'den yararlanacaklar. 8 Eylül 1999 öncesinde sigorta girişleri olmasına rağmen prim şartını tamamlamamış olanlar ise ilk etapta EYT kapsamında olmayacaklar. Bu kişiler emeklilik koşullarını yaş hariç tamamladıklarında EYT'li gibi emekli olma hakkı elde edebilecekler. 

EYT'LİLER NE ZAMAN EMEKLİ OLACAKLAR?

EYT'lilerin ne zaman emekli olabileceği de sıklıkla sorgulanıyor. Çalışma Bakanı Vedat Bilgin tarafından açıklanan EYT takviminde sarkma olmaması durumunda EYT 15 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girecek. Bu tarihten sonra EYT'liler SGK'ya emeklilik dilekçelerini vererek emeklilik işlemlerini başlatacaklar. Ocak ayı içerisinde emeklilik dilekçesi verenlere SGK tarafından ilk emekli maaşları ise Şubat 2023'te ödenmeye başlanacak. Bu takvime göre EYT'liler en erken Şubat ayında emekli maaşı alabilecekler. 

EYT'LİLERİN EMEKLİ MAAŞLARI NASIL HESAPLANACAK?

EYT'lilerin emekli maaşlarının nasıl hesaplanacağı da merak konusu oluyor. EYT'lilerin emekli maaşlarının hesaplama formülleri bir karışık olacak. 3 farklı emeklilik kanunu süresinde prim ödemesi yapmış olan EYT'lilerin maaşları bu 3 dönem için ayrı ayrı hesaplanacak. Hangi dönemde prim gün sayısı daha fazlaysa o dönemin koşulları emeklilik maaşında belirleyici olacak. 8 Eylül 199 öncesi, 1999 ile 2008 arası ve 2008 sonrası olmak üzere EYT'lilerin emekli maaşları ayrı ayrı hesaplanıp bir ortalama alınacak. 

EYT'LİLER NE KADAR EMEKLİ MAAŞI ALACAKLAR?

EYT'lilerin ne kadar emekli maaşı alabileceklerine dair Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun yaptığı bazı hesaplamalardan çıkan sonucu açıkladı. En erken Şubat ayında alınacak olan emekli maaşında Ocak ayında yapılması muhtemel zamları da dikkate alarak bir hesaplama yapan Özgür Erdursun çıkan sonucu sosyal medya hesabından açıkladı.

EYT'lilerin emekli olduklarında en düşük ne kadar emekli maaşı alacaklarını açıkladı!

Şu anda Türkiye'de en düşük emekli maaşı 3.500 TL olarak uygulanıyor. EYT'lilerin Şubat ayında alacakları en düşük emekli maaşına dair hesaplamasının sonucunu açıklayan Özgür Erdursun, "2023'te EYT'lilerin en düşük emekli aylıkları 5.000 TL ile 5.250 TL gibi olur." dedi.