FED tutanakları açıklandı, kabus geri döndü! Altın fiyatlarında FED düşüşü!

Dünya piyasalarının büyük bir merakla bekledikleri FED tutanakları yayınlandı. 31 Ocak – 1 Şubat tarihli faiz toplantısının tutanaklarının açıklanmasının ardından altın fiyatlarında gerileme gözlemlendi.
FED tutanakları açıklandı, kabus geri döndü! Altın fiyatlarında FED düşüşü!

ABD Merkez Bankası (FED) son faiz kararı için 31 Ocak – 1 Şubat tarihlerinde toplantı yapmıştı. Bu toplantılara dair tutanaklar ise bugün açıklandı. FED tutanaklarında gelecek toplantıda yapılacak faiz artırımına dair çok kuvvetli ipuçları yer aldı.

FED TUTANAKLARINDAN 50 BAZ PUAN FAİZ ARTIRIMI ÇIKTI!

FED tutanaklarında yer alan bilgilere göre bazı FED üyeleri 50 baz puanlık faiz artırımı yapılmasını desteklediler. Katılımcılar enflasyonda yukarı yönlü riskler olduğunu belirterek Çin ekonomisinin yeniden açılması ve Ukrayna’daki savaşı en önemli riskler olarak değerlendirdiler. Ekonomik görünüme yönelik risklerin aşağı yönlü olduğuna dikkat çeken FED üyeleri enflasyonda son 3 ayda ilerleme kaydedildiğini ama daha fazla ilerleme görülmesi gerektiğini ifade ettiler. 2023 yılında resesyon görünümünün yüksek ihtimal olduğunu belirten bazı FED üyeleri borçlanma limitinin arttırılması sürecinin uzamasının ekonomi riskler barındırdığına vurgu yaptılar.

ONS ALTIN GERİLEDİ

FED tutanaklarının açıklanması ile beraber altın fiyatlarında hemen bir geri çekilme gözlemlendi. Ons altın tutanaklar açıklanmadan önce 1.831 dolardan işlem görüyordu. Ekonomistler ons altında 1.830 doların aşağısına sarkma olması durumunda fiyat düşüşlerinin hızlanacağı yorumlarında bulunmuşlardı. FED tutanaklarının ardından ons altın kritik seviyenin aşağısına sarktı ve şu anda 1.826 dolardan işlem görmeye devam ediyor.

GRAM ALTIN FİYATI DÜŞTÜ!

Ons altında geri çekilmenin ardından gram altın da bundan etkilendi. FED’in faiz baskısını yeniden kuvvetli şekilde hisseden altın piyasasında ons altının fiyatının düşmesinin sonrasında gram altın da 1.108 TL’ye geriledi. Bu fiyat düşüşü ile beraber gram altının kuyumcu fiyatı ise 1.140 TL’ye düştü. Altın piyasasında fiyatlamaların net görüntüsünün yarın belli olması bekleniyor.