Günler öncesinden duyurdular! Merkez Bankası'nın faiz kararı ne olacak?

Merkez Bankası’nın bu hafta açıklanacak olan Şubat ayı faiz kararı ile alakalı olarak önemli bir bilgi paylaşıldı. Alınacak faiz kararını Merkez Bankası açıklamadan günler öncesinden duyurdular.
Günler öncesinden duyurdular! Merkez Bankası'nın faiz kararı ne olacak?

Türkiye’de faiz politikasına ilişkin yeni gelişmeler yaşanmaya devam ediliyor. Düşük faiz politikası uzun bir süredir ekonomik politikası haline getiren ekonomi yönetimi ile uyumlu olarak Merkez Bankası bazı adımlar atıyordu. Politika faizini yüzde 9’a kadar indiren Merkez Bankası Şubat ayı faiz kararını belirlemek için 23 Şubat 2023 Perşembe günü Para Politikaları Kurulu’nu toplayacak ve alınacak karar aynı gün açıklanacak.

REUTERS İSABETLİ TAHMİN EDİYOR

Merkez Bankası’nın faiz kararının ne olacağını uzun bir süredir Reuters tarafından yapılan beklenti anketleri ile açıklanıyor. Merkez Bankası bu anket sonuçlarında yer aldığı gibi faiz kararı açıklıyor. Son aylarda Reuters’in anket sonuçları hiç yanılmadı. Bu hafta da açıklanacak olan Şubat ayı faiz kararına dair Reuters tarafından yeni bir bilgi paylaşımı yapıldı.

Reuters’in ekonomistlerle yaptığı beklenti anketine göre Merkez Bankası Para Politikaları Kurulu (PPK) faiz kararını verirken depremin ekonomiye etkilerini göz önünde bulunduracak. Bunun için de politika faizinde indirim yapılacak. Bu şekilde ekonomi politikalarını destekleyecek olan Merkez Bankası, depremin ekonomik etkilerinin de bir miktar sınırlandırılmasını amaçlayacak.

50 BAZ PUAN FAİZ İNDİRİMİ TAHMİNİ!

Merkez Bankası yüksek enflasyona rağmen Türkiye’de politika faizinde indirim yapma yolunda kararlılık göstermişti. 500 baz puanlık faiz indirimi yapan Merkez Bankası bu döngüyü Kasım ayında tamamlamıştı. Aralık ve Ocak aylarında ise faizleri sabit bırakarak düşük faiz politikasını desteklemişti.

Reuters tarafından yapılan beklenti anketine dünyanın önemli 17 ekonomisti katıldı. Bu ekonomistlerin ankete verdikleri cevapların ortalamasına göre Merkez Bankası Şubat ayında 50 baz puanlık faiz indirimi yaparak politika faizini yüzde 8,50 seviyesine düşürecek. Ankete katılan 8 ekonomist Merkez Bankası’nın politika faizini sabit bırakacağı yönünde cevap verirken, 9 ekonomist ise yeniden faiz indirimlerinin başlayacağını ifade ettiler.

DEPREM MALİYETİ DİKKATE ALINACAK!

Merkez Bankası’nın faiz kararına dair dünyaca ünlü çeşitli bankalardan farklı tahminler yapıldı. 100 baz puan faiz indirimi yapılacağını da açıklayan oldu, faizin sabit bırakılacağını öngören de çıktı. Nihai karar ise Perşembe günü belli olacak. Yapılan ortak değerlendirme ise deprem felaketinin 50 Milyar dolar ile 100 milyar dolar arasında bir maliyete sahip olacağı ve Merkez Bankası’nın bu maliyeti göz önünde bulundurarak karar alacağı oldu.