Hazine ve Maliye Bakanlığı açıkladı! Kredi ve kredi kartları için yeni kararlar!

Hazine ve Maliye Bakanlığı kredi ve kredi kartları ile alakalı olarak alınan yeni kararları açıkladı. Kredilerin vade süreleri, kredi kartı limitleri, asgari ödeme tutarları konusunda yeni kararların alındığı bildirildi.
Hazine ve Maliye Bakanlığı açıkladı! Kredi ve kredi kartları için yeni kararlar!

Türkiye’de yaşanan deprem felaketinin ardından bankacılık piyasasında da depremzedelere yönelik ek tedbirler alınmaya devam ediliyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından alınan kararları Hazine ve Maliye Bakanlığı kamuoyuna ilan etti. Kredi ve kredi kartları ile alakalı olarak alınan bu kararlar deprem bölgesinde bulunan milyonlarca vatandaşı çok yakından ilgilendiriyor.

KREDİ VADELERİNDE SINIRLAMA YOK, BANKALAR BELİRLEYECEK!

BDDK tarafından alınan karar gereği deprem bölgesinde yerleşik kişilere kullandırılan olan yeni krediler veya yeniden yapılandırılacak olan konut, taşıt ve ihtiyaç kredileri vadelerine dair uygulanan sınırlamalar kaldırıldı. Bankalar bu vade sürelerini kendileri belirleyebilecekler. Örneğin 36 ay vade ile verilebilen bir ihtiyaç kredisi bu kapsamda 60 ay vadeli olarak kullandırılabilecek. Ayrıca bankalar kredi kullandırırken ödemesiz dönem uygulamasında serbest olacaklar.

KREDİ KARTI TAKSİT SÜRELERİ ARTIYOR

Deprem yaşanan illerde bulunan iş yerlerinde kredi karları ile gerçekleştirilecek olan mal ve hizmet satımlarında taksitlendirme ile alakalı olarak da bir karar alındı. Buna göre BDDK bazı taksit sınırlamaları uyguluyordu. Deprem bölgelerinde bu taksit sınırlamaları bir kat daha fazla olabilecek. Örneğin bir mal kredi kartı ile en fazla 6 taksitle satılabiliyorsa bu taksit sayısı 12’ye çıkarılabilecek.

ASGARİ ÖDEME TUTARI DEĞİŞTİ!

Kredi kartlarının asgari ödeme tutarları ile alakalı olarak bir karar alındı. Bankalar kredi kartı müşterilerinden asgari ödeme tutarı talep ederken yüzde 20 oranına göre hesaplama yapacaklar. Bu hesaplama yapılırken kredi kartlarının limitine bakılmaksızın tüm müşteriler için yüzde 20 oranı uygulanacak.

KREDİ KARTI LİMİTLERİ DEĞİŞECEK!

Türkiye’de bankalar müşterilerin kredi kartı limitlerini belirlerken bazı kurallara uymak zorundalar. Buna göre kredi kart limiti belirlenirken ilk yıl için müşterinin aylık ortalama gelirinin 4 katı, ikinci ve sonraki yıllar için 8 katını aşmayacak şekilde limit belirlenebilecek. Müşterilerin aylık ve yıllık ortalama gelirlerinin tespit edilememesi durumunda kredi kartlarının toplam limiti 2.000 TL olabiliyordu. Bu limit de yükseltilerek 5.000 TL’ye çıkarıldı.