İngilizlerden Türkiye analizi! Seçim sonrası dolar kuru tahmini korkuttu!

Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci tura kalmasının ardından yabancı finans kuruluşlarının Türkiye ekonomisine yönelik değerlendirmeleri devam ediyor. Seçim sonrasında dolar kurunun kaç TL olacağını İngiliz portföy yönetim şirketi Ashmore açıkladı.
İngilizlerden Türkiye analizi! Seçim sonrası dolar kuru tahmini korkuttu!

Cumhurbaşkanlığı seçiminin kilidi 14 Mayıs’ta yapılan seçimlerde çözülemedi. Yeni dönemde Cumhurbaşkanının kim olacağı 28 Mayıs’ta yapılacak olan seçimlerde belirlenecek. Seçilecek olan Cumhurbaşkanını oldukça ağır ekonomik koşullar bekliyor. Bundan dolayı yabancı finans kuruluşları seçimden sonra Türkiye ekonomisinde olabilecek gelişmelere dair raporlar hazırlayıp yatırımcılarla paylaşıyorlar. Son olarak İngiliz portföy yönetim şirketi Ashmore bir rapor hazırladı.

İNGİLİZLERDEN TÜRKİYE EKONOMİSİ DEĞERLENDİRMESİ

Seçimlerin ikinci tura kalmasının ardından Türkiye’nin kredi risk primi (CDS) 700 baz puan sınırına dayandı. Seçim öncesinde 480’e kadar düşen risk primi Türkiye ekonomisi için tehlike çanlarının çaldığını gösteriyor. İngiliz portföy yönetim şirketi Ashmore tarafından hazırlanan raporda çok önemli değerlendirmeler yapıldı.

KREDİ RİSK PRİMİ YÜKSELECEK BEKLENTİSİ

Dünya çapında bilinirliği olan Ashmore tarafından hazırlanan raporu şirketin araştırma şefi Gustavo Medeiros açıkladı. Buna göre Türkiye’nin kredi risk primi geçtiğimiz yıl Temmuz ayında 900 baz puanın üzerini görmüştü. Bu seviyenin seçimden sonra yeniden görülebilmesi ihtimalinin oldukça güçlendiği bildirildi.

DOLAR KURU İÇİN ÇARPICI TAHMİN!

Ashmore şirketinden Gustavo Medeiros’un yaptığı değerlendirmede, “Türkiye ekonomisinde riskler artıyor. Seçimlerden sonra ekonomi politikasında bir değişiklik olmama ihtimali güçlendi. Para politikasında sıkılaşma uygulanmayacak ve bu durumdan Türk lirası etkilenecek. Bugüne kadar dolar kuru baskılandı ama kullanılacak pek de fazla araç kalmadı. Dolar kıtlığı en yakın risk ihtimali oldu. Seçimden sonra dolar kurunun 30 TL üzerine çıkması gibi bir yükseliş sürecine şahitlik edebiliriz.” ifadelerine yer verildi.

TÜRKİYE EKONOMİSİNDE KRİZ YÖNETİMİ BAŞLADI

Türkiye ekonomisinde çok önemli gelişmeler yaşanmaya devam ediliyor. Yüksek enflasyon yaşanırken asıl mücadele döviz kurlarının baskılanmasında ortaya konuluyor. Bankaların TL mevduatlarını yükseltmeleri için yeni regülasyonlar devreye sokuluyor. Vatandaşların dövize ve altına yönelmemeleri için de nakit akışları engellenmeye başlandı. Kredi kartları nakit çekime kapatılırken kredi kartı ile döviz ve altın alınmaması için bankalar ek tedbirlere başvurmak zorunda kaldılar.

Not: Burada yer alan bilgi ve yorumlar yatırım kapsamında değerlendirilmemelidir. Haberimizde kesinlikle yatırım tavsiyesi verilmemiştir.