JP Morgan Türkiye raporunu açıkladı: Yüzde 73 ile rekor enflasyon beklentisi!

Türkiye’de Eylül ayı enflasyon beklentisine ilişkin OVP açıklandı, JP Morgan da Türkiye’ye yönelik tahminini güncelledi. İşte detaylar…
JP Morgan Türkiye raporunu açıkladı: Yüzde 73 ile rekor enflasyon beklentisi!

Türkiye’nin önümüzdeki 3 yıllık ekonomi yol haritasını belirleyecek olan Orta Vadeli Program (OVP) açıklandı ve Eylül ayı enflasyon beklentisi ile ilgili tahminler de güncellendi. ABD merkezli ve dünyanın önde gelen bankacılık kuruluşlarından biri olan JP Morgan, açıklanan tahminler sonrasında Türkiye’ye yönelik yeni bir güncelleme yaparak enflasyon beklentilerini açıkladı. JP Morgan, güncellediği enflasyon tahmininde beklentilerini yükseltti. JP Morgan’ın beklentisini yükseltmesinde OVP tahmininin ve Ağustos ayında beklentilerin üzerinde gelen enflasyon verilerinin etkili olduğu belirtildi.

Türkiye’de Ağustos ayında enflasyon verileri, beklentilerin üzerinde geldi. Bununla birlikte dün, Orta Vadeli Program (OVP) verileri açıklandı ve bu veriler sonrasında JP Morgan, Türkiye’ye yönelik yıl sonu enflasyon tahminini yukarı yönlü güncelledi. Kurum yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 65’e çıkardı. Yükseltme öncesinde kurumun yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 62 seviyesindeydi. Enflasyon tahmininin yukarı yönlü güncellemesi dikkat çekerken, JP Morgan’ın Mayıs 2024 için rekor düzeyde enflasyon tahmini bulunuyor. İşte detaylar…

MAYIS AYINDA YILLIK REKOR BEKLENTİSİ

196043-800x463.webp

Ağustos ayında beklentilerin üzerinde gelen enflasyon verileri ve dün açıklanan OVP verileri sonrası JP Morgan yıl sonu enflasyon tahminini yükseltti. Yüzde 62 olan yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 65 olarak güncellenirken, JP Morgan raporunda dikkat çeken bir detaya da yer verdi. Raporda JP Morgan’ın, Mayıs 2024 döneminde enflasyon beklentisi yüzde 73 olarak açıklandı. Bu, yıllık bazda rekor anlamına geliyor.

EKONOMİSTLERİN ENFLASYON BEKLENTİLERİ

Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi sonucunda 12 aylık TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde %42,01 iken bu anket döneminde %44,75 oldu. Bu anket sonucu, Eylül ayında da %7,32 oranda enflasyon artışı anlamına geliyor.

Bir diğer yandan AA Finans’ın TÜİK’in 15 Eylül’de açıklayacağı Eylül ayı enflasyon verilerine ilişkin anketinde ekonomistlerin beklenti ortalaması da %7,32 olarak gerçekleşti. Ankete katılan ekonomistlerin beklentilerinde en az %6,80 ve en fazla %7,84 tahmini öne çıktı.