Kılıçdaroğlu mu Erdoğan mı? Kim kazanırsa dolar ne olur, ünlü ekonomist tek tek açıkladı!

Türkiye’nin ünlü ekonomistlerinden Mahfi Eğilmez seçim sonrasında dolar kurunun ne olacağına dair olasılıkları değerlendirdi. Seçimi kim kazanırsa dolar kuru nasıl hareket edecek?
Kılıçdaroğlu mu Erdoğan mı? Kim kazanırsa dolar ne olur, ünlü ekonomist tek tek açıkladı!

Türkiye yarın oldukça kritik bir seçim için sandık başına gidecek. Gelecek dönemde Türkiye’yi yönetecek Cumhurbaşkanının kim olacağına vatandaşlar karar verecek. Recep Tayyip Erdoğan, Kemal Kılıçdaroğlu ve Sinan Oğan Cumhurbaşkanı olmak için yarışacaklar. Sinan Oğan’ın oy oranının çok düşük olacağı ve bu yarışın Erdoğan ile Kılıçdaroğlu arasında geçmesine kesin gözüyle bakılıyor. Peki seçimi kim kazanırsa dolar kuru nasıl hareket eder? Türkiye’nin saygın ekonomistlerinden olan Mahfi Eğilmez bu soruya cevap verdi.

DOLAR KURUNU ETKİLEYEBİLECEK DIŞ ETKENLERE DİKKAT!

Dolar kurunu etkileyebilecek dış etkenlerle söze başlayan Mahfi Eğilmez, “Dolar geçtiğimiz yılın Eylül ayında bütün paralara karşı en yüksek değerine ulaşmıştı. Dolar Endeksi 114’ kadar çıkmıştı. Ardından gerileme süreci başladı. Bugün Dolar Endeksi 102 seviyesinde. Yani dolar halen daha diğer para birimlerine karşı değerli. ABD’de bankacılık krizi ve kamu borçlanma limitinin sonuna gelinmiş olmasına dair iki sorun çözülemezse dolar hızla değer kaybedecektir. Bu olasılık gerçekleşirse diğer rezerv paralarla beraber altın da değer kazanır.” dedi.

DOLAR KURUNU ETKİLEYECEK İÇ GELİŞMELER!

Dolar kurunun içte hangi gelişmelerle etkilenebileceğini de açıklayan Mahfi Eğilmez, “Faizi düşük tutma takıntısından dolayı cari açık 54 milyar dolara yükseldi. Merkez Bankası’nın swap hariç net rezervi kamu mevduatının ne tarafta sayılacağına bağlı olarak eksi 54 ile eksi 72 milyar dolar arasında değişiyor. Bu yatırımcı açısından çok kötü bir görüntü. KKM hesapları 100 milyar doları aştı. Merkez Bankası da dalgalı kur rejiminde olmaması gereken bir şekilde kuru baskılıyor. Bütçe açığı tarihi rekor kırıyor, 2023 yılının da 1,5 trilyon liralık açıkla kapanacağı tahmin ediliyor. İlk çeyrekte yüzde 1 – 1,5 arası bir büyüme olacak. Tüm bunlar seçimi kazanacak olan adayların verdikleri vaatlerin getireceği yüklerle zaten sıkıntılı olan ekonomiyi daha da ağırlaştıracak.” ifadelerini kullandı.

KİM KAZANIRSA DOLAR NE OLUR?

Dolar kurunun seçimi kimin kazanacağına bağlı olarak nasıl hareket edeceğine dair analizini açıklayan Mahfi Eğilmez, “Seçimi eğer Erdoğan kazanırsa dolar kuru hızla yükselir. Bunun en önemli nedeni bugüne kadar uygulanan yanlış ekonomi politikalarından dönüleceğine dair bir görünümün ortada olmamasıdır. Değişim görüntüsü verilse bile kaybedilen itibarı aynı aktörlerin geriye getirmesi çok zor bir ihtimal. Ayrıca elde dolar kurunu da tutacak döviz kalmadı.

Seçimi eğer Kılıçdaroğlu kazanırsa dolar kuru ilk anda düşecektir. Ekonomi politikasını mevcuttan daha yanlış bir şekilde uygulama imkanı bile yok. Yeni kadrolar gelecek ve bunlar yıpranmamış oldukları için itibarlı olacaklar. Tüm bunlar dövize talebi düşürür. Bu da dolar kurunda gerilemeyi sağlar.

Kılıçdaroğlu kazandığında dolar kuru ilk ande geriler ama orada ne kadar kalacağı yapılacak uygulamalara göre değişir. Ekonomi tam bir enkaz halinde bulunuyor. Doğru ekonomi politikaları ile işler yoluna konulur ve karaborsa piyasası görünümü ortadan kalkar. Düşeceğini bahsettiğim kur serbest piyasa kurudur. Bankaların dolar kuru gerçeği yansıtmamaktadır.” şeklinde konuştu.

Not: Burada yer alan değerlendirmeler ilgili ekonomiste aittir ve yatırım önerisi içermez. Haberimizde kesinlikle yatırım tavsiyesi verilmemiştir.