Kredi kartı olanlar dikkat! Bankalardan yeni karar, artık yapamayacaksınız!

Merkez Bankası’nın kredi kartları ile alakalı aldığı kararın ardından bankalardan ilk hamle geldi. Artık bankaların büyük bir kısmı kredi kartından nakit çekim izni vermedikleri bildirildi.
Kredi kartı olanlar dikkat! Bankalardan yeni karar, artık yapamayacaksınız!

Merkez Bankası tarafından 16 Mayıs’ta Resmi Gazete’de bir tebliğ yayınlandı. Bu tebliğ ile beraber ihtiyaç kredilerinde menkul kıymet zorunluluğu uygulamaya sokulmuştu. Bankalar kredi kartları üzerinden nakit çekime izin vermeleri veya kuyum harcamaları yaptırmaları durumunda yüzde 30 oranında devlet tahvili alıp Merkez Bankası’nda tutmak zorunda kalacaklar. Bu durum da bankaları zorlayıcı bir sonuç verdi.

NAKİT ÇEKİMLER DURDURULDU!

Bankacılık kaynaklarından verilen bilgilere ve vatandaşlardan gelen tepkilere göre Merkez Bankası’nın aldığı bu son karar hemen uygulamaya sokuldu. Bankalar menkul kıymet zorunluluğu ile karşılaşmamak için müşterilerin kredi kartlarında nakit çekimleri durdurdular. Bazı bankalar bir adım ileriye giderek müşterilerin vadesiz hesaplarına bağlı ek hesaplarındaki limitleri düşürdüler. Vatandaşların bankalar üzerinden temin edebilecekleri nakit kaynakları son noktaya kadar kısıtlanmış oldu.

Bankacılık kaynakları, “Tüketiciler bu nakit avansla ihtiyacını karşılıyordu. Kredi kartından nakit avans çekiyordu. 1,36 faiz oranıyla. Menkul kıymet zorunluluğuyla birlikte çoğu banka, pazartesi gününden itibaren kredi kartından nakit avansı kapattı” dedi.

AVANTAJLI NAKİT İMKANIYDI

Kredi kartları nakit çekime kapatılmadan önce vatandaşlar kredi kartları üzerinden nakit avans aldıklarında aylık yüzde 1,36 oranında faizle karşılaşıyordular. İhtiyaç kredilerinin altında olan bu faiz ile beraber vatandaşlar nakit ihtiyaçlarını en düşük maliyetle karşılayabiliyordular. Artık bu imkan tamamen ortadan kalkmış oldu. Bu durumda vatandaşlar nakit bulabilmek için başka yollar aramak zorunda kalacaklar.

BÜTÇELER ÇEVRİLEMEYECEK

Bankaların uygulamaya soktukları kredi kartlarından nakit çekimi kapatma gelişmesi çoğu vatandaş için finansal felaket anlamına geliyor. Yüksek enflasyondan dolayı maaşları eriyen vatandaşlar bütçelerini kredi kartları üzerinden temin ettikleri bu nakitlerle çevirebiliyordular. Şimdi ise böyle bir imkanları kalmadı. Bu vatandaşların borçlarını ödeyerek bütçelerini dengede tutmalarına imkan kalmazken uygulamanın sona erdirilmesine dair tepkiler gösteriliyor.

KREDİ FAİZLERİ UÇTU!

Öte yandan bankalar kredi imkanlarında da daralmaya gittiler. Onay bekleyen çok sayıda konut kredisini iptal eden bankalar kredi faizlerini de yükselttiler. Artık kredi ihtiyacı için bankalara başvuracak olanlar çok yüksek faizlerle karşılaşacaklar.