Kredi kartı sahipleri dikkat! OVP ile detaylar ortaya çıktı: Artık alışverişlerde bunu yapamayacaksınız

Kredi kartı kullananları yakından ilgilendiren düzenlemeye ilişkin detaylar ortaya çıktı. Orta Vadeli Program (OVP) ile kredi kartı kullanımında sınırlamanın sinyalleri geldi. İşte detaylar…
Kredi kartı sahipleri dikkat! OVP ile detaylar ortaya çıktı: Artık alışverişlerde bunu yapamayacaksınız

Türkiye ekonomisinin 2024-2026 arasını kapsayan 3 yıllık yol haritasını ve misyonunu belirleyen Orta Vadeli Program (OVP) açıklandı. Program ile birlikte emeklilik, kıdem tazminatı, enflasyon tahminleri gibi detaylar ortaya çıkarken, vatandaşları çok yakından ilgilendiren kredi kartı kullanımına ilişkin de detaylar belli oldu. Program ile birlikte kredi kartı kullanımının yeniden düzenleneceğine ilişkin birçok ifade gündeme geldi. Peki kredi kartı kullanımında artık neler değişecek?

Orta Vadeli Program’ın açıklanması ile birlikte bankaların müşterilerine sunduğu kredi kartlarının kullanımına ilişkin düzenlemeler de ortaya çıkmaya başladı. Son dönemde kredi kartı talepleri ve kredi kartı kullanımı hızla artmıştı. Bununla birlikte düzenlemenin detayları ortaya çıkar çıkmaz birçok banka dün itibariyle kredi kartı müşterilerine bilgilendirme mesajları gönderdi. Birçok kredi kartı kullanıcısı, müşterisi olduğu bankalardan iki ayrı mesaj aldı. Peki bu mesajlar ne anlama geliyor, kredi kartı düzenlemesi ile ne değişecek? İşte detaylar…

BANKALARIN GÖNDERDİĞİ MESAJ NE ANLAMA GELİYOR?

Orta Vadeli Program (OVP) açıklandı ve bununla birlikte programda kredi kartıyla ilgili ifadeler de yer aldı. Özellikle yüksek limitli kredi kartı sahiplerine birçok banka limitlerinin düşürüldüğünü belirten mesajlar gönderdi. Milliyet’te yer alan habere göre bankaların limitlerin düşürüldüğüne dair sabah saatlerinde gönderdiği mesajların ardından, aynı kredi kartı sahiplerine öğleye doğru ise bu mesajların “sehven” gönderildiği bilgisi verildi.

MERKEZ BANKASI ENFLASYON RAPORUNDA NE DEMİŞTİ?

6df64df456dfh.jpg

Bankaların özellikle yüksek limitli kredi kartı sahibi olan müşterilerine gönderdiği “sehven” yani yanlışlıkla gönderilen bu mesajlar, birçok ekonomi uzmanı tarafından “kredi kartı kullanımına sınırlama getirileceği” şeklinde yorumlandı. Merkez Bankası da son enflasyon raporunda bireysel kredi yıllık büyüme oranının yüzde 80’lere ulaştığını, bireysel kredi büyümesinin yıllık yüzde 186,6 oranına ulaşan kredi kartlarından oluştuğu belirtilmişti.

“ULUSLARARASI STANDARTLARDA YENİDEN DÜZENLENECEK”

OVP’de kredi kartına ilişkin, “Kredi kartı kullanımı parasal istikrarı etkilemeyecek ve tüketim talebini dengeleyecek şekilde uluslararası standartlarda yeniden düzenlenecektir” ifadelerine yer verildi. Söz konusu ifadeler, birçok uzmana göre önümüzdeki 3 yıllık süreçte kredi kartı kullanımının sınırlandırılacağını ifade ediyor olabilir.