Kredi kartı sahiplerine kötü haber: Sınırlama geliyor, limitler düşürülecek

Orta Vadeli Program (OVP) açıklandı ve bankalar harekete geçti. Yüksek limitli kredi kartlarında limit düşürme sistemine geçişler başladı. Yeni dönemde kredi kartı kullanımı nasıl olacak? İşte detaylar…
Kredi kartı sahiplerine kötü haber: Sınırlama geliyor, limitler düşürülecek

Türkiye’de ekonominin yol haritasını belirleyecek olan Orta Vadeli Program (OVP) açıklandı. 2024-2026 yıllarını kapsayan ve ekonomik misyonu ortaya koyan programda birçok detaya ve konu başlığına yer verildi. Söz konusu programda, kredi kartı kullanımına ilişkin detaylar da yer aldı. 2024 yılının son çeyreğinde yürürlüğe girmesi beklenen yeni emeklilik sistemi düzenlemelerini de kapsayan program ile birlikte kredi kartı kullanımına sınırlama getiriliyor.

OVP’de yer alan kredi kartı kullanımına ilişkin maddeler sonrasında bankalar harekete geçti. Program, yüksek limitli kredi kartlarında limit düşürme sistemini öngörüyor ve bankalar da limit düşürme sistemine geçmeye başladı. Bu program açıklanana kadar kredi kartlarında müşteri talebiyle veya bankalar tarafından kolayca artırılabilen limitler, artık eskisi kadar kolay şekilde artırılamayacak. Peki yeni dönemde kredi kartı kullanımı nasıl olacak? İşte detaylar…

KREDİ KARTLARINDA YENİ DÜZENLEME

1758849.jpg

Son dönemlerde kredi kartı limit arttırma talebinde bulunan müşterilerin gelir durumlarının daha dikkatli şekilde incelendiği ve özellikle de yabancı şirketler bünyesinde dövizle çalışan, yüksek gelirli vatandaşlardan, yüksek limit için şirketlerinden gelir belgesi talep edilmeye başlandığı bildirildi. Bazı bankaların ise yabancı şirketlerin yabancı dillerdeki gelir belgelerinin, yeminli tercüman ile çeviri istediği ve yalnızca bu işlemden sonra limit artırım talebini değerlendirdiği ifade edildi.

YENİ DÜZENLEME İLE LİMİTLER NASIL OLACAK?

Daha önce kredi kartı kullanımına getirilen düzenleme ile birlikte banka müşterisi, bütün bankalardaki kredi kartı limitini, kart sahibi olduktan sonraki ilk yılında aylık ortalama net gelirinin 2 katını, sonraki yıllarda ise 4 katını geçemeyecek şekilde limitini yükseltebiliyordu.

Ancak yeni düzenleme kapsamında, bazı kredi kartlarında bütün kartlar toplamında aylık gelir tutarına bile ulaşamayacak limit belirlendi. Buna göre tüketiciler artık aylık gelirleri altında, bazı durumlarda ise gelirlerinin yarı tutarında limitlere sahip olabilecek. Limit artırmak isteyen müşterilerinden bankalar çeşitli belgeler talep edebilecek.