Kriz Kahini Türkiye'yi uyardı! Kur krizi mi geliyor?

Dünyada “Kriz Kahini” olarak tanınan ABD’li ekonomist Nouriel Roubini Türkiye ile alakalı olarak çok önemli bir değerlendirmede bulundu. Türkiye’nin tam teşekküllü bir finansal krize ilerlediğini belirten ünlü ekonomist buna gerekçe olarak Merkez Bankası’nın rezervlerini gösterdi.
Kriz Kahini Türkiye'yi uyardı! Kur krizi mi geliyor?

Türkiye ekonomisinin geleceğine dair çok önemli bir değerlendirme geldi. Dünyada 2008 yılında patlak veren finansal krizi ilk tahmin eden ekonomist olduğu için “Kriz Kahini” olarak tanınan ABD’li ünlü ekonomist Nouriel Roubini’den Türkiye ekonomisine yönelik yeni bir değerlendirme geldi. Türkiye’yi uyaran Kriz Kahini bir kur krizinin gelmekte olduğunun altını çizdi.

KRİZ KAHİNİ UYARDI!

Türkiye ekonomisini değerlendiren Nouriel Roubini, “Recep Tayyip Erdoğan eğer Cumhurbaşkanlığını kazanırsa Türkiye tam teşekküllü bir kur krizi yaşayacak. Bu kur krizi aynı zamanda finansal bir kriz olacak. Türkiye’de Merkez Bankası’nın net rezervi eksi 60 milyar dolar seviyesinde bulunuyor. Cari işlemler açığı artmaya devam ediyor. Enflasyon da kontrolden çıkmış durumda. Sermaye kontrolü yapılarak bu tren kazası sadece geciktirilebilir. Bir süredir Türkiye bunu uyguluyor. Bu tehlikeli gerçekle bu gidişle er ya da geç karşılaşacaklar.” dedi.

MERKEZ BANKASI REZERVLERİNDE SON DURUM NE?

Türkiye ekonomisinde son 2 yıldır yüksek enflasyon yaşanırken genel kaidelerin dışında enflasyonla mücadelede düşük faiz politikası uygulanıyor. İhracatta rekorlar kırılırken aynı zamanda ithalatta daha yüksek rakamlar meydana çıkıyor. Bu şekilde cari açık tarihi seviyelere ulaşırken Merkez Bankası’nın rezervleri de eriyor.

2023 yılının 5 Mayıs’a kadar olan bölümünde merkez Bankası’nın brüt rezervinde 14,7 milyar dolar, net rezervinde 20,8 milyar dolar, swap hariç net rezervinde 10 milyar dolar tutarlarında azalma meydana geldi. Hesap uzmanlarına göre 5 Mayıs ile 15 Mayıs aralığında Merkez Bankası’nın rezervlerinde 10 Milyar dolar tutarında bir kayıp daha meydana geldi.

Swap ve Hazine döviz mevduatı haricinde Merkez Bankası’nın net döviz rezervi ise 10 Mayıs’ta eksi 72,7 milyar dolar seviyesine geriledi. Bu seviye aynı zamanda en düşük tarihi seviye oldu.

Seçim öncesinde yurt içi altın taleplerinde ciddi bir artış meydana geldi. Bu altın taleplerinin Merkez Bankası’nın kasasında bulunan altınların satışı ile karşılandığı ithalat yapılmadığı biliniyor. Merkez Bankası’nın brüt altın rezervinde de 146,5 tonluk düşüş oldu.