Maaş zamları için hazırlık başladı! Aylıklar yüzde 30 – 40 artacak!

Türkiye’de seçim öncesinde kamunun açıkladığı maaş zamlarının özel sektöre de yansıması bekleniyor. Temmuz ayında özel sektör çalışanlarının maaşlarına yapılan zamlar için işverenlerin hazırlık yaptıkları bildirildi.
Maaş zamları için hazırlık başladı! Aylıklar yüzde 30 – 40 artacak!

Türkiye’de seçim öncesinde kamu işçilerine ve memurlara zam müjdesi verildi. Bu kapsama giren çalışanlar çok ciddi maaşlara ulaştılar. Kamu işçilerinin en düşük net maaşları 18.500 TL’ye, memurların en düşük maaşları da 22.000 TL’ye çıktı. Emekliler için de rakam açıklanmasa da benzer bir iyileştirme yapılacağı bildirildi. Aynı şekilde asgari ücrete de Temmuz ara zammı verileceği bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklandı.

ÖZEL SEKTÖRDE MAAŞLAR ARTACAK!

Neredeyse tüm maaşlara zam gelirken özel sektör çalışanlarının maaşları oldukça düşük kaldı. Kamuda maaşlarda ciddi artışlar yapılırken özel sektör ile aradaki fark adeta uçuruma döndü. Özel sektör çalışanlarının maaşlarına da Temmuz ayında zam uygulanması bekleniyor. Ancak özel sektör çalışanları eğer asgari ücretin üzerinde maaş alıyorlarsa maaş zammına dair kanuni bir uygulaması bulunmuyor. Tamamen işverenin inisiyatifine göre zam kararı alınıyor.

ASGARİ ÜCRET ZAMMI KADAR ARTIŞ YAPILMALI!

Özel sektörde yapılan iş sözleşmeleri yapılacak olan maaş zammında belirleyici oluyor. Genel uygulama asgari ücrete ne kadar zam yapılırsa aynı oranda asgari ücretten daha yüksek maaşlara da zam yapılması şeklinde. Ancak bazı işverenler çalışanın da onayını alarak daha düşük oranlarda zam yapabiliyorlar. Bundan dolayı yasal olarak tam bir birlik sağlanamıyor. Özel sektör çalışanlarının maaşları eğer yaptıkları iş sözleşmesinde net şekilde belirtilmemişse asgari ücret altında da asgari ücret kadar da zamlanabiliyor.

MAAŞLAR YÜZDE KAÇ ARTACAK?

Kamu işçilerinin maaşlarına yüzde 45 oranında zam yapıldı. Benzer bir zam oranı memurlara da uygulandı. Asgari ücrete zam için ise şu anda alınmış bir karar yok. Ancak ara zam olacağı için normal zammın bir tık altında olması muhtemel olarak görülüyor. Geçtiğimiz yıl memurlara ve emeklilere Temmuz ayında yüzde 42 oranında maaş zammı yapılırken asgari ücrete yüzde 30 oranında zam verilmişti. Aynı şekilde asgari ücret zammının da yüzde 30 seviyelerinde olmasına kesin gözüyle bakılıyor. Bu durumda eğer asgari ücrete yapılan zam kadar artacaksa özel sektörde 15.000 TL olan bir maaş yüzde 30 zamla 19.500 TL’ye yükselebilecek.