Market poşetlerine zam toplantısı! 25 kuruşluk poşetlere rekor zam mı geliyor?

Marketlerde vatandaşların satın altıkları alışveriş poşetlerine rekor zam yapılacağı iddia edildi. Marketçilerin talepleri kabul edilirse alışveriş poşetleri kaç TL’ye yükselecek?
Market poşetlerine zam toplantısı! 25 kuruşluk poşetlere rekor zam mı geliyor?

Çevre, şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından çevre kirliliği ile mücadele kapsamında 2019 yılında Türkiye’de yeni bir uygulamaya geçilmişti. O zamana kadar ücretsiz olarak vatandaşlara verilen alışveriş poşetlerine vatandaşlar 25 kuruş ödemeye başlamıştılar. O günden bugüne kadar market poşetlerine zam yapılmazken şimdi artan maliyetlerden dolayı zam talepleri dillendirilmeye başlandı.

KOMİSYON TOPLANDI, ZAM ÖNERİLERİ GÜNDEME GELDİ

Market poşetlerinin fiyatını belirlemek için yılda bir defa Plastik Poşet Alt Komisyonu toplanıyor. Geçtiğimiz günlerde bu toplantı yapıldı. Toplantıdan ise zam kararının çıkıp çıkmadığı henüz kesinleşmedi. Bu toplantıya sivil toplum kuruluşları, market temsilcileri ve Çevre Bakanlığı’nın yetkileri katıldılar. Toplantıda çeşitli zam önerileri dile getirilirken alınan kararın ne olduğu belirsizliğini koruyor.

MARKETLER 75 KURUŞ İSTEDİLER!

Plastik Poşet Alt Komisyonu toplantısına katılanlardan elde edilen bilgilere göre farklı zam önerileri gündeme geldi. Sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri market poşetlerine 2023 yılında da zam yapılmaması konusunda görüş beyan ettiler. Ancak market temsilcileri alışveriş poşetlerine zam yapılarak 25 kuruştan 75 kuruşa çıkarılmasını istediler. Komisyonun hazırlayacağı rapor Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından değerlendirilecek ve Bakan Murat Kurum alışveriş poşetlerinin yeni fiyatını açıklayacak.

25 KURUŞ ISRARI!

Alışveriş poşetine yapılacak zammın belirlenmesi için gerçekleştirilen toplantıya katılan Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı Başkanı Yavuz Eroğlu bir değerlendirme yaparak, “2023 yılında da 25 kuruşluk poşet fiyatının devam etmesini istiyoruz. Bu uygulama ile amaca ulaşılıp gereksiz kullanımın önüne geçilmiştir. Küresel enflasyon ortamında poşet fiyatına zam yapılmaması hem tüketici hem de üretici için olumlu olacaktır. Vatandaşın alım gücü zaten düşük. 25 kuruşluk poşet fiyatı israfı önlemeye yetti.” dedi.

1 TL'Yİ BİLE AZ BULDULAR!

Yine belirtilen toplantıya katılan Türkiye Perakendeciler Federasyonu Başkanı Ömer Düzgün ise, “Yılbaşında poşet fiyatlarında artış yapılmasını bekliyoruz. Bir poşetin kalitesine göre maliyeti 1 TL’ye bile ulaşabiliyor. O nedenle poşetin 1 TL’nin üzerinde olması gerekiyor. Ancak bunu müşteriden almak zor bir durum. Bu kültürü henüz yerleştiremedik. 1 TL olmasını zor olarak değerlendiriyoruz ama 75 kuruş olursa herkes açısından iyi olacaktır.” ifadelerini kullandı.