Merkez Bankası açıkladı! Yıl sonu enflasyon ve dolar kuru tahminleri değişti!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Mayıs 2023 piyasa katılımcıları anketi sonuçları kamuoyuna ilan edildi. Merkez Bankası beklenti anketine göre yıl sonunda enflasyon ve dolar kuru tahminleri neler?
Merkez Bankası açıkladı! Yıl sonu enflasyon ve dolar kuru tahminleri değişti!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından her ay düzenli bir şekilde yapılan piyasa katılımcıları anketinin Mayıs 2023 dönemi sonuçları açıklandı. Piyasaların Türkiye ekonomisine dair beklentilerinin yer aldığı bu anket ile önemli veriler ortaya çıktı. Piyasaların enflasyon, büyüme ve dolar kuru beklentileri yeniden belirlendi.

ENFLASYON DÜŞECEK BEKLENTİSİ

Ankete katılım gösterenlerin yıl sonu Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) beklentisi yüzde 37,17 olarak açıklandı. Nisan ayındaki ankette yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 37,77 olarak açıklanmıştı. Piyasa katılımcılarına göre enflasyon beklentisinde iyileşme bulunuyor.

12 ay sonrasına dair TÜFE beklentisi ise yüzde 29,84 olarak açıklanırken bu rakam da geçtiğimiz ay yüzde 31,02 şeklinde duyurulmuştu. 24 ay sonrası TÜFE beklentisi ise yüzde 17,54 olarak açıklanırken bu oran da geçtiğimiz ay yüzde 17,74’teydi.

BÜYÜME BEKLENTİLERİ POZİTİF

Piyasa katılımcılarının büyüme beklentilerine de anket sonuçlarında yer verildi. Buna göre GSYH 2023 yılı büyüme beklentisi yüzde 3.7 olarak bildirildi. Nisan ayında bu beklenti yüzde 3,5 seviyesindeydi. Aynı şekilde GSYH 2024 yılı büyüme beklentisi yüzde 4,6 olarak ilan edildi. Bu beklenti de bir önceki ay yüzde 4,4 olarak açıklanmıştı.

DOLAR KURU TAHMİNLERİ NELER?

Merkez Bankası piyasa katılımcıları anketinde dolar kuru beklentilerine de yer verildi. Buna göre katılımcılar 2023 yıl sonunda dolar kurunun 23,09 TL seviyesinde olacağını tahmin ettiler. Bu beklenti geçtiğimiz ay 23,15 TL olarak bildirilmişti. 12 ay sonrasının dolar kuru beklentisi ise piyasa katılımcılarına göre 24,61 TL oldu. Geçtiğimiz ay bu beklenti 24,08 TL olarak ilan edilmişti.

PİYASA KATILIMCILARI ANKETİ SONUÇLARI İSABETLİ Mİ?

Merkez Bankası piyasa katılımcıları anketi ciddiye alınan bir ekonomik veri olarak değerlendiriliyor. Piyasaların ekonomiye bakışını gösteren bu anketlerde son 2 yıldır ciddi sapmalar meydana geliyor. Yayınlanan tüm anketlerdeki beklentiler büyük bir oranda gerçekleşmiyor. Merkez Bankası bu tutarlı olmayan durumu gördüğü için kısa bir süre önce bu anket çalışmasının yöntemlerini değiştirmişti. Yeni yayınlanan anketler bu yöntemlerle yapılıyor. Tutarlılık durumu ise ilerleyen aylarda görülebilecek.