Merkez Bankası faiz artırımı yaptı!

Merkez Bankası’ndan yeni bir faiz artırımı yaptığı belirtildi. Buna göre bankaların zorunlu karşılık olarak Merkez Bankası’nda tuttukları yabancı para serbest hesaplar için Merkez Bankası’nın ödediği faizde artırım yapıldı.
Merkez Bankası faiz artırımı yaptı!

Faiz indirimlerini genel bir politika haline getirerek uzun bir süredir uygulamaya sokan Merkez Bankası’nın faiz artırımı yaptığı bildirildi. Politika faizinde herhangi bir değişiklik yapmayan Merkez Bankası’nın faiz artırımının bankaların zorunlu karşılık yükümlülükleri üzerinde tuttukları yabancı para serbest hesaplar için ödediği faizde artırım yapıldı.

FAİZ ARTTI!

Reuters tarafından yayınlanan habere göre Merkez Bankası bu sabah itibariyle yabancı para serbest hesaplar için faiz oranını 4,50 seviyesinden 4,75’e yükselttiği belirtildi. 25 baz puanlık faiz artırımı yapan Merkez Bankası artık bankalara bu faiz hesaplaması ile ödeme yapacak.

Uygulanan sistemde faiz ödemeleri yabancı para cinsinden hesaplansa da ödemeler TL cinsinden yapılıyor. Faiz ödemeleri ihbarlı döviz mevduat hesap bakiyelerinin fazla tesis edilen kısmına yani ortalama tesis edilen tutarlar ile ortalama tesis edilmesi gereken tutarlar arasındaki farka yapılıyor.

OCAK AYINDA DEVREYE GİRMİŞTİ!

Merkez Bankası’ndan bankalar bir talepte bulunmuşlardı. Bankalar ilgili tutarları yurt dışında tutmaları durumunda libor getiri elde edebiliyorlar. Ancak bu paralar yurt içine girdiğinde böyle bir getiri imkanı yoktu. Merkez Bankası da bu sistemi kurarak bankalara getiri elde edebilmelerine olanak sağlamıştı. Yüzde 4,50 oranında uygulanan faiz artık yüzde 4,75 oranında uygulanmaya başlandı.

Türkiye’de son günlerde döviz talepleri rekor kırdı. Serbest piyasada dahi yüklü miktarlarda döviz bulunmazken seçim öncesi bu durum sürdürülemez hal aldı. Seçimden dolayı dövize olan talep artınca Merkez Bankası ek uygulamalar yapmak durumunda kalıyor. Merkez Bankası’nın döviz ihtiyacı artarken bankaların bu şekilde teşvik edilmesinin amaçlandığı ifade ediliyor.