Merkez Bankası'ndan yeni talimat! Kredi kartları yeniden nakit çekime mi açılıyor?

Merkez Bankası’nın kredi kartları ve kredili mevduat hesapları ile alakalı aldığı kararda değişiklik yapıldı. Limit belirlenerek bankalardan limiti aşan tutarlar için menkul kıymet tesis edilmesinin istendiği bildirildi.
Merkez Bankası'ndan yeni talimat! Kredi kartları yeniden nakit çekime mi açılıyor?

Türkiye’de bankacılık alanında çok önemli bir değişikliğin etkileri devam ediyor. Merkez Bankası tarafından bankalara bir talimat gönderilerek daha önce açıklandığı gibi nakit avans, kredili mevduat hesabı ve kredi kartı ile yapılan kuyum harcamalarıyla alakalı menkul kıymet tesis etme yükümlülüğünde sınır çizildi.

MERKEZ BANKASI LİMİTİ AÇIKLADI!

Yeni uygulama ile beraber bankalar nakit avans, kredili mevduat hesabı ve kredi kartı ile yapılan kuyum harcamaları için menkul kıymet tesis edecekler. Ancak bu bir limite bağlandı. 15.000 TL’nin altındaki işlemler bu hesaplamada yer almayacak. Yapılan harcama veya ödeme 15.000 TL’yi aşarsa o zaman menkul kıymet tesis edilmesi yaptırımı devreye girecek.

Merkez Bankası, seçimlerden hemen sonra gönderdiği talimatla bu ürünler için de menkul kıymet düzenlemesi yükümlülüğü getirmişti. Merkez Bankası’nın bu talimatının ardından bankalarda nakit avanslar ve kredili mevduat hesaplarına sınırlama getirilmişti.

BANKALAR UYGULAMAYA ZORLANIYOR

Merkez Bankası tarafından 16 Mayıs’ta yayımlanan tebliğde yapılan düzenleme sonrasında müşterilerin kredi kartı limitleri belirli bir limitin üzerinde olması durumunda sadece onları kapsayacak şekilde bireysel kredi kartı ile yapılacak nakit çekim ve kuyum harcamalarının kredi türüne göre yüzde 30 oranında devlet tahvili alınması şartına bağlanmıştı. Yani banka müşterinin kredi kartı nakit avans kullanımına izin verir ve belirlenen limitin üzerinde nakit çekimi yapılırsa bu tutarın yüzde 30’u kadarlık devlet tahvili almak zorunda kalıyor.

İHTİYAÇ KREDİSİ FAİZLERİ PATLADI!

Yapılan düzenlemeye ek olarak bankalarda kredi büyüme oranı yüzde 3’ü geçerse bu oranı aşan tutar kadar da menkul kıymet tesis edilmesi kararlaştırıldı. Bu kural gereği bankalar kredi vermemek için kredi faizlerini yükselttiler. Bazı bankalarda ihtiyaç kredilerinin aylık yüzde yüzde 4 seviyesini buldu.

KREDİ KARTLARI NAKİT ÇEKİME AÇILABİLİR

Merkez Bankası’nın 15.000 TL üzerini harcamaları ve ödemeleri kapsayacak şekilde limit belirlemesi bankaların elini biraz güçlendirecek. Bu durumda limitler düşürülse de kredi kartları yeniden nakit çekime açılabilecek.