Nureddin Nebati'den EYT, dolar kuru, enflasyon açıklamaları!

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati dolar kuru, enflasyon, KKM ve market fiyatlarına ilişkin önemli değerlendirmeler yaptı. Türkiye ekonomisinin yeni beklentileri neler?
Nureddin Nebati'den EYT, dolar kuru, enflasyon açıklamaları!

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ekonomi gündemine ilişkin önemli açıklamalar yaptı. Bakan Nureddin Nebati ekonomide işlerin iyi gittiğini belirtirken vatandaşın ekonomide düzelmeye dair inancının geri geldiğini söyledi. Enflasyonda yükseliş beklentisinin sona erdiğini ifade eden Bakan Nebati, dolar kurunda da yükseliş beklentisinde olmadıklarının altını çizdi.

DOLAR KURU DÜŞER Mİ?

Dolar kuruna ilişkin konuşan Bakan Nureddin Nebati, “Türk lirasının TÜFE üzerindeki değeri yüzde 47’ye düşmüştü. Bu bizim için en değersiz noktadır. Şu anda bu oran yüzde 54’e yükseldi. Geçen yıla göre değerlenmiş bir Türk lirası görüyoruz ama önceki yıllara göre hala daha değersiz durumdayız. Enflasyondaki olumlu hareketlerle bu düzelecektir. Geçtiğimiz yıl bir savaş yaşadık. Bu enerji maliyetlerini yükseltti. Türkiye bir enerji ithalatçısı ve cari açığınız 2022’de bu durumdan ekstra olumsuz etkilendi. Enerji fiyatları normalleştiğinde ki normalleşmeye başladı bizim cari açığımız olmaz. Dövize olan ihtiyacın azaldığını görüyoruz ve dolar kurunda da agresif hareketler görmeyeceğiz.” dedi.

ENFLASYONDA SON DURUM!

Enflasyon hakkında konuşan Bakan Nureddin Nebati, “Geçtiğimiz yıl tüm dünya için çok kritikti. Fiyatlar yükseliyor ve bu küresel bir baskı haline geliyor. Haliyle piyasada fiyatlamalara yansıyor ve enflasyon oluşuyordu. İnsanımız enflasyonun yükseleceğine inanıyordu. Marketlerde fiyatlar mevcut enflasyona veya dolar kuruna göre değil beklentilere göre artıyordu. Şimdi biz bu zinciri kırdık. Enflasyon düşmeye başladı ve artık vatandaşımız da enflasyonun düşeceğine inanıyor. Marketler fiyatları sabitlediler. Bu farklı sektörlere de yansıyacaktır.” ifadelerini kullandı.

KKM YORUMU

KKM hesaplarına dair de konuşan Bakan Nureddin Nebati, “Kur Korumalı Mevduat tamamen ortak bir akılla üretilmiş mükemmel bir icattır. Ekonomi hocaları ile bürokratları buluşturduk böyle bir şey bulundu. Biz bunu geçici olarak düşündük. Dövizde bir ateş yanıyordu ve bunu söndürmemiz gerekiyordu. Kurdaki oynaklığı bununla bitirdik. Bizim amacımız 1 yıl boyunca bu sistemi uygulamaktı. Ancak toplum buna inanıp talepte bulununca süresini de uzattık. Bu süreye diğer ensturmanları kullanılabilir hale getirebilmek için de ihtiyacımız vardı. KKM hesaplarında çözülmeler oluyor ve bunu olağan karşılıyoruz. Önümüzdeki süreçte KKM kendi kendine beslenecek ve nihayetinde beslenmesi de duracak.” şeklinde konuştu.

EYT'DE SON DURUM NE?

EYT hakkında da konuşan Bakan Nureddin Nebati, “Cumhurbaşkanımızın EYT konusundaki duruşu belliydi ve biz de ona göre hazırlığımızı yaptık. Hazine ve Maliye Bakanlığı olarak EYT ile alakalı tüm tedbirleri almış durumdayız. Bugün başlıyoruz denilse sistemi sorunsuz bir şekilde ilerletebiliriz. EYT süreci şu anda tamamen kendi mecrasında devam ediyor. Önce yasa çıkacak ve ardından Çalışma Bakanlığının yapması gereken bazı işler olacak. Zannediyorum ki EYT yasası gelecek ay ete kemiğe bürünmüş hale gelir. Biz de üzerimize düşeni hemen yaparız.” dedi.