Seçim piyasaları nasıl etkileyecek? Dünyaca ünlü ekonomistler açıkladı, devalüasyon riski mi var?

Dün gerçekleşen 14 Mayıs seçim sonuçlarının piyasalara nasıl yansıyacağına dair dünyaca ünlü ekonomistlerden değerlendirmeler geldi. Seçim sonuçları piyasalarda nasıl bir etki yapacak, dolar kurunda ataklar olur mu?
Seçim piyasaları nasıl etkileyecek? Dünyaca ünlü ekonomistler açıkladı, devalüasyon riski mi var?

Dün yaklaşık 60 milyon seçmen sandık başına giderek gelecek dönem Türkiye’yi yönetecek kadroların kimler olacağına dair oy kullandılar. Resmi olmayan seçim sonuçları belli olurken artık seçim sonucu görüntüsü netleşmeye başladı. Cumhrubaşkanlığı seçiminde psikolojik üstünlük Cumhurbaşkanı Erdoğan’a geçse de nihai karar ikinci tur seçimine göre belli olacak. Milletvekili seçiminde ise TBMM’de üstünlük Cumhur İttifakı’nın elinde kalmaya devam edecek.

EKONOMİSTLER AÇIKLAMA YAPTILAR!

Seçim sonuçlarının ekonomiye ve piyasalara nasıl yansıyacağını ise dünyaca ünlü ekonomistler açıkladılar. Bloomberg Economics tarafından bir tahminde bulunarak Türk lirasının değerini koruyabilmek ve dolar kurundaki oynaklığı kontrol edebilmek adına son 16 ayda yaklaşık 177 milyar dolarlık gizli müdahale yapıldı. Bu rakamın ikinci tur Cumhurbaşkanı seçimine kadar bir miktar daha artabileceğine dikkat çekildi.

İKİ HAFTAYA DİKKAT!

Türkiye’de seçim sonuçlarının ekonomiye yansımalarını değerlendiren Londra merkezli In Touch Capital Markets’in döviz analisti Piotr Matys, “Türk lirasını istikrarlı tutabilmek amacıyla bu önümüzdeki iki hafta boyunca arka kapı döviz müdahaleleri görülebilir. Bu iki haftalık süreçte Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ve AK Parti’nin iktidara geldiği günden beri Türk siyasetinde en gergin dönem olacak. Bunun piyasalara yansımasını negatif şeklinde bekliyoruz.” dedi.

BELİRSİZLİK FİYATLANACAK

RAM Capital SA’da yönetici olarak çalışan Ogeday Topçular ise yaptığı değerlendirmesinde, “Bu sonuçlar piyasalar için olabilecek en kötü sonuçlardan birisi oldu. Cumhurbaşkanının seçilememiş olması bir belirsizliğe neden olacak. 2 hafta boyunca belirsizlikler içerisinde fiyatlamalar yapılacak. Türk lirasında yüksek değer kayıpları görülmeyebilir ama ekonomi baskılanıyor.” ifadelerini kullandı.

DEVALÜASYON BEKLENTİSİ

New York’ta faaliyet gösteren yatırım şirketi Medley Global Advisors’un yöneticisi Nick Stadtmiller ise, “Türkiye’de hükümetin Türk lirasını destekleme çabalarından dolayı merkez bankasının rezervleri tükendi. Türk lirası sürdürülemez derecede yüksek seviyede fiyatlanıyor. Buna sonsuza kadar dayanamazlar. Önümüzdeki birkaç çeyrekte ciddi bir devalüasyon olmasına dair ihtimal kuvvetlendi. İlk etapta Türkiye’de hükümet daha fazla sermaye kaçışını önlemek için yürürlükte olan kontrolleri sıkılaştıracaktır.” dedi.