SGK çift emekli maaşı bağlıyor! Her ay en az 15.000 TL yatıyor!

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) mevzuatında yer alan bazı detaylarla bazı kişilere birden fazla emekli maaşı bağlanması mümkün olabiliyor. SGK kimlere, hangi şartlarla çift emekli maaşı bağlıyor?
SGK çift emekli maaşı bağlıyor! Her ay en az 15.000 TL yatıyor!

Türkiye’de emeklilik sisteminin çatı kuruluşu olan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) emeklilik süreçlerinin tamamını yönetiyor. SGK’nın yaptığı tüm uygulamaların çerçevesi ya kanunla çizilmiştir ya da yönetmeliklerle belirlenmiştir. Bazı ayrıntılı uygulamalar ile vatandaşlara birden fazla emekli maaşı bağlanması mümkün olabiliyor. Bu haklarının olduğunu bilen vatandaşlar SGK’ya başvuru yaparak birden fazla emekli maaşı alabiliyorlar.

KİMLERE ÇİFT EMEKLİ MAAŞI ÖDENİYOR?

SGK’nın çift emekli maaşından yararlanabilmek için bazı koşulların yerine gelmesi gerekiyor. Bunun için SSK (4A), Bağ-Kur (4B) ve Emekli Sandığı (4C) üzerinden emekli olmak veya ölen eşten ya da anne ve babadan dul ve yetim maaşı almak gerekiyor. Kişiler hem kendi emekliliklerinden hem de vefat eden yakınlarının emekliliklerinden aynı anda maaş alabiliyorlar. Bazı özel koşulların yerine getirilmesi durumunda emekli bir kişi ölen eşinin üzerinden de emekli maaşı alabiliyor. Aynı şekilde eşinin emekliliğinden maaş alan bir kadın aynı zamanda babasının emekliliğinden de ikinci bir maaş alabiliyor.

İKİ EMEKLİ MAAŞI BİRDEN ALMANIN KURALLARI NELER?

İki emekli maaşını birden alabilmek için bazı kurallar uygulanırken bu kurallar şu şekilde:

Memur ve Bağ-Kur’lu eş eğer Ekim 2008 tarihinden sonra vefat etmişse en az 1800 günlük prim ödemesi olmalıdır. Bu sürenin altı için emekli maaşı bağlanmayacaktır.

Ekim 2008’den sonra hayatını kaybeden SSK’lının 5 yıllık sigortasının olması ve 900 günlük priminin bulunması gerekiyor.

Çalışmayan veya emekli olmayan eş ölen eşin maaşının yüzde 75’ini alabilir.

Çalışan veya emekli olan kişi ölen eşin maaşının yüzde 50’sini alabilir.

Çocuklar da maaş alacaksa bu oranlar değişebilir.

Ölen eş Emekli Sandığı’ndan, ölen baba SSK’dan emekliyse kadınlara hem kocadan hem de babadan emekli maaşı bağlanır.

NASIL BAŞVURU YAPILIR?

Çift maaş alma hakkı olduğunu öğrenen vatandaşlar nasıl başvuru yapabileceklerini merak ediyorlar. Bu vatandaşlar başvurularını SGK üzerinden yapmalıdırlar. İlk olarak ölüm aylığı talep belgesi doldurulmalıdır. Bu belge SGK’ya ulaştırılır ve işlemler başlatılır. SGK ile ve ilçe müdürlüklerinin ilgili birimleri vatandaşlara bu konuda kapsamlı bilgiler vermektedirler.